Ace Magazine
Image default
Zakelijke dienstverlening

Inflatie? Investeer in je huis

 Investeren in je huis, slim of juist niet slim? Veel mensen stellen zichzelf deze vraag. Op dit moment is er een hoge inflatie gaande, de hoogste sinds tijden. Dit betekent dat je minder met een euro kan kopen dan dat je bijvoorbeeld een maand of jaar geleden kon. Dit zorgt er voor dat je geld minder waard wordt. Voor veel mensen een reden om te kijken wat ze met hun spaargeld willen doen.

Afhankelijk van je leeftijd en je persoonlijke situatie, kan het een slim idee zijn om te investeren in je huis. Wanneer je investeert in je huis, zorg je ervoor dat de waarde van je huis stijgt. Zo kan je bijvoorbeeld je woning isoleren, dubbel glas laten plaatsen, de tuin vernieuwen, een nieuwe keuken laten bouwen of een luxe vloer laten leggen. Genoeg opties dus! Denk er echter wel goed over na. Wanneer je je geld geïnvesteerd hebt in je huis kan je het namelijk niet nog een keer uitgeven. Je zal niet de eerste zijn die net een nieuwe keuken laat plaatsen om vervolgens het nieuws te krijgen dat hij/zij ontslagen is. Als je ineens geld nodig hebt na een grote investering in je huis, heb je pech want je kan moeilijk je nieuwe keuken terug verkopen.

Wanneer investeer je dan wel in je huis? Als je het ons vraagt: wanneer je een stabiel inkomen hebt, je voorlopig in je huis blijft wonen (zo heb je ook plezier aan de investering) en wanneer je nog een klein beetje geld over houdt voor onverwachte uitgaves. Als je aan al deze voorwaardes voldoet, kom je niet voor verassingen te staan.

Een gietvloer aanschaffen?

Welke investering je wilt doen, hangt natuurlijk af van hoeveel spaargeld je hebt. Een investering die veel gedaan wordt in een huis, is een nieuwe vloer laten plaatsen. Veel woningen uit de jaren 20 & 30 hebben nog een stoffen of tegelvloer die een wat stoffige uitstraling kunnen geven. De keuze wordt daarom veel gemaakt om een mooie robuuste houten vloer te laten leggen of bijvoorbeeld een gietvloer. Een kleine gietvloer laat je leggen voor ongeveer €6.000,- en de grotere vloeren kosten rond de €15.000,- (afhankelijk van het aantal vierkante meters). Een investering die je huis meer waard maakt zodat je in de toekomst beschermd bent tegen hogere inflatie (omdat je huis ook meer waard wordt naarmate de inflatie toeneemt).