Ace Magazine
Image default
Zakelijk

Wat is een assessment?

Wat is een assessment?

Assessment betekent letterlijk uit het Engels vertaald “inschatting” of “beoordeling”. Dit is dan ook de kern van een assessment: Het beoordelen of inschatten van een werknemer of kandidaat voor een bepaalde functie. Hierbij wordt er gelet op de geschiktheid van een kandidaat voor een functie waarin de persoon in kwestie wilt fungeren.

In veel gevallen wordt een assessment aangevuld met een (korte) psychologische test. Deze bestaat uit meerdere kleinere testen waardoor de beoordelaar een goed beeld van de persoon krijgt. Deze kleinere testen bestaan veelal uit simulaties, rollenspellen of andere spellen waarin het karakter van de persoon wordt getoond.

Waarom een assessment?

Een assessment wordt vaak gebruikt als onderdeel van een sollicitatieprocedure. Wanneer een bedrijf niet zeker is over de persoon die ze tegenover zich hebben of die wilt komen solliciteren huren ze een assessment bureau in. Dit assessment bureau gaat dan gelijk voor ze aan de slag, dit bureau voert het assessment onafhankelijk uit. Het komt ook voor dat een werknemer een assessment ondergaat om eventueel een promotie te krijgen. Het bedrijf is dan allang bekend met de persoon in kwestie maar wilt weten of dezelfde persoon op een juiste manier kan fungeren in een andere rol.

Er kan dus tijdens een assessment geen invloeden van buitenaf personen die het assessment ondergaan beïnvloeden. Dit zou betekenen dat het resultaat niet objectief is. Het is voor de uitkomsten van een assessment van vitaal belang dat het assessmentbureau onafhankelijk is in de manier waarop ze te werk gaan en de manier waarop ze de resultaten bepalen.

Hoelang duurt een assessment?

Een assessment kan relatief lang duren. De reden hiervoor is dat een assessmentbureau goed moet weten met wat voor persoon ze te maken hebben. Dit om het bedrijf dat het bureau heeft ingehuurd correct te kunnen inlichten. Een assessment duurt in veel gevallen een gehele dag. Er moeten verschillende tests worden afgenomen bij de persoon en verschillende rollenspellen worden uitgevoerd.

De resultaten

De resultaten van een assessment mogen enkel worden gelezen door de werkgever wanneer de werknemer hier toestemming voor geeft. De werknemer mag altijd ervoor kiezen om de resultaten niet naar de werkgever te sturen. Het is wel echter zo dat wanneer de werknemer hiervoor kiest de kansen aanzienlijk kleiner worden dat de werknemer wordt aangenomen of de promotie krijgt.

Wilt u meer weten over assessments? Neem dan eens een kijkje op de website loopbaannederland.nl.  

https://loopbaannederland.nl/assessment