Waar op letten bij het kiezen van boekhoud software

Waar op letten bij het kiezen van boekhoud software

  • oktober 12, 2020
  • 0 comments

Voor welke doelgroep is het boekhoudpakket geschikt?

Online boekhoudsoftware is grofweg verdeeld in drie categorieën, namelijk Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP), Midden Klein Bedrijf (MKB) en boekhouders. 

Online boekhoudsoftware voor ZZP-ers is gericht op kleinere bedrijven zonder personeel. In veel gevallen zijn functionaliteiten zoals het aantal maandelijkse facturen, bankkoppelingen etcetera beperkt om de prijs te drukken. Andere ontwikkelaars spelen hier handig om in door goedkoop een functioneel boekhoudpakket op de markt te zetten.

Online boekhoudsoftware voor het MKB is gericht op het Midden Klein Bedrijf. Dit zijn bedrijven met minder dan 250 werknemers. Over het algemeen heeft een MKB andere eisen aan het boekhoudpakket dan een ZZP-er of boekhouder. 

Online boekhoudsoftware voor Boekhouders is speciaal ontwikkeld voor boekhouders en hun klanten. In tegenstelling tot pakketten die voornamelijk op de eindklant gericht zijn heeft deze boekhoudsoftware allerlei functionaliteiten die alleen door boekhouders gebruikt worden. Denk hierbij aan het beheren van verschillende klantaccounts en bijhorende facturatie- en aangiftesystemen voor de BTW en ICP. 

Wat is je budget voor een boekhoudprogramma?

De kosten van online boekhoudprogramma’s lopen erg uiteen. De prijsverschillen hebben ondermeer te maken met de functionaliteiten die je ervoor terugkrijgt. Pas wel op dat je je niet blind staart op de prijs. Een hogere prijs staat namelijk niet altijd gelijk aan hogere kwaliteit. 

Zo is Rompslomp, een van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP-ers zelfs helemaal gratis te gebruiken. De gratis versie heeft wel een aantal beperkingen maar in de praktijk is hier goed mee te werken als je een beperkte boekhouding voert. 

Gratis boekhoudprogramma’s klinken te goed om waar te zijn en vaak is dat ook zo. Toch heeft de eerder genoemde online boekhoudsoftware Rompslomp een zeer sterke gratis variant. Naast Rompslomp zijn er eigenlijk geen gratis boekhoudprogramma’s die de moeite waard zijn. Het probleem met gratis varianten is dat functionaliteiten te beperkt zijn of dat het programma ronduit slecht werkt. 

Voor 5 tot 10 euro per maand zijn er een aantal uitstekende boekhoudprogramma’s op de markt waaronder marktleider E-Boekhouden. E-Boekhouden is verkrijgbaar vanaf € 7,95 per maand en is geschikt voor alle zakelijke gebruikers. Ook Silvasoft heeft abonnementen onder de tien euro per maand maar is iets beperkter als je geen modules toevoegt. Bij het toevoegen van een module komt het maandbedrag al boven de 10 euro uit. 

Vanaf 10 euro per maand heb je toegang tot de meest uitgebreide boekhoudsoftware op de markt. Denk hierbij aan een uitgebreide Silvasoft account met allerlei modules zoals bankkoppelingen, offertes en facturatie. Exact software heeft een instapprijs van 39 euro per maand. Hoewel dit een stuk hoger is dan veel concurrenten heeft Exact zeer uitgebreide functionaliteiten en zijn BTW en ICP aangifte en automatisch incasso standaard aanwezig in het goedkoopste pakket. 

Wat is het beste online boekhoudpakket?

Wat is het beste online boekhoudpakket? Op die vraag is lastig een eenduidig antwoord te geven doordat er per doelgroep allerlei verschillende eisen aan zo’n pakket zitten. Als we per doelgroep het beste boekhoudpakket moeten aanprijzen zal het advies er als volgt uitzien: 

  1. E-Boekhouden, vanaf € 7,95 per maand. Zeer geschikt voor ZZP-ers, MKB-ers én boekhouders. Wat ons betreft het allerbeste all round boekhoudpakket dat je voor een eerlijke prijs kan gebruiken.
  2. Rompslomp, 100% gratis te gebruiken en 100% ontwikkeld voor ZZP-ers. Het goedkoopste abonnement kost je ongeveer 5 euro per maand.
  3. Silvasoft, vanaf € 9,95 per maand. Zeer flexibel door met diverse modules je eigen abonnement samen te stellen. Door deze flexibiliteit is dit boekhoudpakket door elk van de drie doelgroepen te gebruiken, zowel voor ZZP-ers en MKB-ers als boekhouders.

Meer weten over online boekhoudpakketten? Bekijk een overzicht en reviews van alle boekhoudprogramma’s op AdminVergelijker.nl.