Ace Magazine
Image default
Woningen

Hoe bescherm je je vloer tegen planten?

Veel mensen hebben planten in huis. De ene persoon vindt het mooi staan, de andere persoon vindt het leuk om planten te onderhouden en de ander doet het voor meer rust in huis. Iedereen heeft zijn of haar reden waarom zij planten in hun huis hebben staan. Wel kan het zo zijn dat planten en vloeren niet al te best samen gaan en daarom moet je hier extra aandacht aan besteden. Op een gietvloer is dit geen probleem. Heb je over het algemeen veel planten en wil je hierbij een passende vloer? Neem een kijkje op deze website: https://cicami.nl/. Het kan namelijk zo zijn dat er krassen in de vloer komen door de pot die over de vloer schuift. Ook kan de vloer beschadigt raken wanneer je de plant te veel water geeft, waardoor het water door de pot heen kan komen.

De juiste potten

Je wilt natuurlijk dat je planten goed en mooi groeien en dus wil je ook de juiste pot hebben voor je plant. De juiste pot voor planten zijn terracotta klei potten waarbij er een gat in de bodem zit. Vervolgens is het ook belangrijk dat je bloempot ook een schotel heeft, zodat het overtollige water wordt opgevangen door de schotel en dus niet door je vloer.

Helaas is het zo dat schotels niet voldoende effect hebben. Wanneer je water in je plantenpot doet en dus onderaan in de schotel eindigt, dan wordt het materiaal van de schotel nat en kan het waterkringen achterlaten, wat er vervolgens voor kan zorgen dat wanneer je een houten vloer hebt dat deze gaat rotten.

Gelukkig zijn er nog genoeg oplossingen om je vloer droog te houden en om je planten in de beste pot te houden. Je kan namelijk ook kiezen voor plastic schalen, hangende planten, opgetilde metalen standaards of kleine onderzetters van kurk.

Verplaatsen van potten

Wanneer je een plant en pot koopt dan moet je deze op een plek plaatsen, waar er genoeg zonlicht komt. Wel moet je de pot niet al te vaak verplaatsen, omdat je anders heel gemakkelijk krassen in je vloer krijgt. Let er ook op dat als je een pot verplaatst dat er geen water in de schotel zit, zodat je de vloer niet vies maakt met water gemengd met aarde van de plant. Sommige potten zijn ook erg kwetsbaar dus houd hier goed rekening mee wanneer je de pot verplaatst. Vaak kan je op internet achterhalen welk materiaal je pot is en hoe je dit het beste kan verplaatsen met de plant erin.

Overwatering

Vaak wanneer je een plant koopt dan zit hier een kaartje bij met daarin informatie over hoe je je plant goed kan onderhouden. Het gebeurt nog vrij vaak dat mensen kun planten te veel water geven. Dit is in eerste instantie niet goed voor de plant, maar ook niet goed voor je vloer. Het water meteen opruimen is een oplossing voor dit probleem en dat geldt ook voor waterdichte vloeren.

Matjes

Om in ieder geval water op de vloer of krassen te voorkomen kan je een matje onder de plantenbak plaatsen. Sommige mensen doen hun tapijt onder de plantenbak, alleen dan heb je een grote kans dat je tapijt vies wordt en wanneer je het tapijt in de toekomst gaat verplaatsen dan kan je dus vlekken gaan tegen komen.

Een matje die je alleen gebruikt voor de plantenbak is handiger voor jezelf. Wel kan het wat meer plek in bezit nemen en dus is het belangrijk dat je hier goed rekening mee houd.