Ace Magazine
Image default
Woning en Tuin

De debietbegrenzer in een keukenkraan

Debiet is een natuurkundige term, die aangeeft hoeveel vloeistof er per minuut of seconde door iets heen stroomt. Bij keukenkranen geeft het getal aan hoeveel water er per minuut uit de leidingen komt. De debietbegrenzer zorgt ervoor dat die hoeveelheid constant blijft.

Waarom een debietbegrenzer?

De reden is heel simpel: de waterdruk in de leidingen is niet altijd gelijk. Met andere woorden: in de waterleiding stroomt het water de ene keer sneller als de andere. Als je de kraan opzet, zou je dat meteen merken. Regelmatig zou er veel meer water uitstromen dan je nodig hebt.

Daarom is het goed om de debiet te begrenzen, zodat het water toch niet harder de kraan uitstroomt als de druk in de leidingen stijgt. Dit spaart water uit.

Niet standaard

De debietbegrenzer is niet bij alle kranen aanwezig. Tegenwoordig worden ze wel steeds meer standaard ingebouwd zoals dat bij de nieuwste Van Marcke keukenkranen het geval is, maar bij oude kranen is dat zeker niet het geval. Alle Grohe keukenkranen worden trouwens standaard geleverd met debietbegrenzer.

Gelukkig is het mogelijk om er eentje aan te sluiten aan het uiteinde van de kraan. Je kunt ook debietbegrenzers in de leidingen aan te brengen. Je kunt ze bij diverse doe-het-zelf winkels kopen. Ze zijn verkrijgbaar met schroefbuizen in verschillende standaard maten. Daardoor zijn ze makkelijk aan te sluiten.

Eerst het mondstuk van de kraan afschroeven en dan de begrenzer op die plaats aanbrengen. Vervolgens kun je het mondstuk (de perlator) daar weer aan schroeven.

De werking

Bij een debietbegrenzer worden er één of meer extra flexibele ringetjes in de buizen aangebracht. Bij een kraan is dat meestal één ring. Als de druk van het water hoger wordt dan duwt het water tegen deze ringen aan. De ring wordt daardoor platter of hij wordt tegen de buis aangedrukt. Daardoor wordt de opening voor het water kleiner.

Er kan dus minder water door en dat bespaart water. Een redelijk simpel idee, maar het vergt natuurlijk wel nauwkeurigheid om het precies zo te maken dat de juiste hoeveelheid water er door stroomt. Het kan aardig wat liters water besparen. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee en dat is altijd meegenomen.