Ace Magazine
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe maak je een windschermtuin: Een beginner’s gids

Waar je ook woont, wind kan een uitdaging zijn als het gaat om het verbouwen van je eigen voedsel. Het verstoort de luchtvochtigheid en verstoort het zonlicht, waardoor het voor planten moeilijker wordt om te fotosynthetiseren, CO2 te verwerken en fruit te produceren. Het hebben van een eigen tuin is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar ook voor het minimaliseren van de kosten van het kopen van producten uit de winkel. Om de grond in uw achtertuin productief en gezond te houden, moet u vooruit plannen en ervoor zorgen dat er geen problemen zijn die de groei in de weg staan. Een windschermtuin is een kleine omheining die de windsnelheid in de buurt van planten met wel 90% vermindert. Het is een eenvoudig doe-het-zelf-project dat u meer controle geeft over de omstandigheden in uw huis-tuin en de groeiomstandigheden aanzienlijk verbetert.

Wat is een windscherm tuin?

Een windschermtuin is een barrière die de wind tegenhoudt. Het kan om elk type barrière gaan, een haag of een muur, maar het hoofddoel is hetzelfde. Als je groenten kweekt, moet je rekening houden met de invloed van de omgeving op die groenten. Wanneer u uw eigen groenten kweekt, hebt u meer controle over de groeiomstandigheden. Het is veel gemakkelijker om ervoor te zorgen dat alles is zoals u het wilt en om eventuele problemen te voorkomen. Groenten die in een windtuin worden geteeld, hebben een hogere opbrengst en zijn over het algemeen voedzamer. Hetzelfde geldt voor planten die binnenshuis worden gekweekt, hoewel u in een windschermtuin meer controle hebt over temperatuur, vochtigheid en CO2-niveaus. Een windschermtuin kan ook nuttig zijn tegen ziekten die door de wind worden verspreid. Door de wind tegen te houden, vermindert u de verspreiding van deze ziekten. Wanneer u uw eigen groenten kweekt, is de kans groter dat u een goede oogst krijgt en producten van hoge kwaliteit.

Voordelen van een windschermtuin

– Betere luchtdoorstroming. Een windschermtuin voorkomt de opeenhoping van stilstaande lucht die schadelijk kan zijn voor planten. Er zijn veel manieren om dit te doen, maar de meest gebruikelijke is om een barrière te creëren tussen de planten en de wind.
– Minder ziekten. Ziekten zoals bladroest, echte meeldauw en Fusarium Wilt worden door de wind verspreid. Ze kunnen een gewas decimeren en de opbrengst oneetbaar maken. Een windschermtuin vormt een effectieve barrière tegen deze ziekten.
– Betere groeisnelheid. Planten die niet door de wind worden belemmerd, groeien veel sneller. Ze hoeven minder energie te verbruiken om rechtop te blijven staan, zodat er meer CO2 beschikbaar is voor de groei van groenten en fruit.

Hoe maak je een windschermtuin?

De meeste mensen vinden een 1,2-1,8 m hoge houten schutting het meest effectieve windscherm voor hun tuin. Het is ook de goedkoopste en eenvoudigste optie. Een houten schutting kan gemakkelijk worden gemaakt met restjes hout die u op een houthandel in de buurt vindt. Een andere goedkope en effectieve oplossing is het gebruik van een hoge muur of heg als barrière tegen de wind. U kunt ook een windschermtuin maken door twee rijen planten als barrière te gebruiken. Een rij hoge planten aan elke kant van uw tuin kan de kracht van de wind aanzienlijk verminderen. Een rij hoge planten zoals zonnebloemen, maïs of pompoenen kan ook worden gebruikt als een barrière tegen de wind. Door hoge planten aan de zijkanten van je tuin te laten groeien, kun je de hoeveelheid wind die de tuin in waait, verminderen.

Je kunt ook kiezen voor een uittrekbaar windscherm, dat kan je opzetten wanneer je dat nodig vindt.

Tips voor het kweken van groenten en fruit in een winderige omgeving

– Kies je planten zorgvuldig. Het spreekt voor zich dat je planten moet kiezen die geschikt zijn voor je omgeving en die resistent zijn tegen plagen en ziekten.
– Kies de grond verstandig. Als uw grond niet erg vruchtbaar is, kunt u hem altijd aanvullen met compost of kunstmest.
– Geef uw tuin water. Wind droogt grond effectief uit, dus u zult uw tuin vaker water moeten geven.
– Plant uw tuin strategisch. U wilt uw tuin zo aanleggen dat de groeiruimte gemaximaliseerd wordt. U moet rekening houden met de hoeveelheid zonlicht die elke plant nodig heeft en de hoeveelheid ruimte die ze nodig hebben om te groeien.
|- Bescherm uw tuin tegen harde wind. Je kunt dit doen door een hek of trellis te maken. U kunt ook proberen een muur rond de tuin te bouwen.

Samenvattend

Het verbouwen van uw eigen groenten en fruit is een lonende ervaring. Een windschermtuin is een van de eenvoudigste manieren om uw gewassen tegen de elementen te beschermen. Met het juiste ontwerp kunt u uw tuin beschermen tegen harde wind en ervoor zorgen dat uw planten goed gedijen en veel fruit produceren. Wanneer u uw eigen groenten kweekt, hebt u meer controle over wat u eet. U zult waarschijnlijk ook minder uitgeven aan groenten en fruit uit de winkel. Met een windschermtuin kunt u uw planten ook beschermen tegen ziekten die door de wind worden verspreid en kunt u de temperatuur, vochtigheid en CO2-niveaus in uw achtertuin beter reguleren.

https://www.tuincollectie.nl

Gerelateerde artikelen

6 redenen waarom u houtpellets in uw huis zou moeten gebruiken

Hedera Schutting en Stapelblokken in uw tuin nodig?

Vrijstaande overkapping laten plaatsen