Ace Magazine
Image default
Particuliere dienstverlening

Wat moet je doen wanneer je een meterkast gaat vervangen

Een meterkast moet vervangen worden wanneer hij niet meer goed werkt, dit vervangen moet wel op een goede manier gebeuren. Wanneer de kwaliteit van de meterkast namelijk slecht is kun je er automatisch ook vanuit gaan dat alle elektra slecht is, dit komt doordat alle elektra vanuit de groepenkast komt. Het is voor het hele gebouw dus van belang dat de groepenkast goed werkt. 

Wanneer moet een meterkast vervangen worden? 

Net zoals de meeste apparaten heeft een meterkast ook een levensduur, het is dus belangrijk om te weten hoe oud de meterkast is. In oude huizen is het vooral belangrijk om te kijken hoe oud de meterkast is, deze meterkasten zijn vaak namelijk zwak omdat er toen nog niet zo veel gebruik werd gemaakt van elektra. Bij deze meterkasten zou het dan ook vaak voorkomen dat de groepen omslaan wanneer er meerdere apparaten tegelijk in worden geschakeld. 

De meterkast zelf vervangen

Het vervangen van de meterkast is zeker niet makkelijk, het is dus ook belangrijk om eerst veel informatie te winnen voordat je gaat beginnen. Wanneer er fouten worden gemaakt met het vervangen van de meterkast kan dit het gevolg hebben dat de elektra niet werkt of dat er kortsluiting ontstaat. Wanneer je gaat beginnen met het vervangen van de meterkast moet je ervoor zorgen dat alle stroom eraf is, dit doe je door de hoofdschakelaar om te zetten. Hierdoor bewaak je namelijk je eigen veiligheid.

Veiligheid boven alles

Werken met elektra kan heel gevaarlijk zijn als er niet op een verantwoorde manier mee om wordt gegaan, het is dus belangrijk om altijd de veiligheid in acht te nemen. Ongelukken met elektra kunnen in sommige gevallen fataal zijn, het menselijk lichaam is namelijk niet bestendig tegen de hoge spanningen waar je mee te maken hebt bij elektra.