Ace Magazine
Image default
Gezondheid

Wat is het verschil tussen shockwave therapie en EPTE therapie?

Shockwave-therapie en EPTE-therapie zijn beide behandelingen die worden gebruikt om pijn en ontstekingen in het lichaam te verminderen. Hoewel ze vergelijkbaar klinken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee behandelmethoden.

Shockwave-therapie, ook bekend als Extracorporeal Shockwave Therapy (ESWT), is een niet-invasieve behandeling die gebruik maakt van geluidsgolven om pijn te verminderen en weefsel te genezen. De geluidsgolven worden gericht op het gebied van pijn of ontsteking en stimuleren de genezing van het weefsel door de bloedstroom te verhogen en de stofwisseling van de cellen te verbeteren. Deze behandeling kan worden gebruikt voor verschillende aandoeningen, zoals peesontstekingen, hielspoor, tenniselleboog en schouderpijn.

EPTE-therapie, oftewel Percutane Electrolyse Therapie, maakt gebruik van een naald om elektrische stroom af te geven aan het beschadigde weefsel. Het doel van de behandeling is om het genezingsproces te bevorderen en de pijn te verminderen door de bloedtoevoer naar het beschadigde gebied te verbeteren en ontstekingen te verminderen. Het wordt vaak gebruikt voor peesontstekingen, zoals achillespeesontsteking en patellapeesontsteking.

Een belangrijk verschil tussen deze twee behandelingen is dat shockwave-therapie over het algemeen minder invasief is dan EPTE-therapie. Bij shockwave-therapie wordt er geen naald in het weefsel gestoken, terwijl bij EPTE-therapie een naald nodig is om de elektrische stroom af te geven. Dit kan voor sommige patiënten ongemakkelijk zijn.

Een ander verschil is de duur van de behandeling. Shockwave-therapie duurt meestal 5-10 minuten per sessie en kan in totaal 3-5 sessies vereisen. EPTE-therapie duurt meestal 10-15 minuten per sessie en vereist meestal 3-5 sessies.

Beide behandelingen hebben vergelijkbare resultaten in termen van het verminderen van pijn en het bevorderen van genezing. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle patiënten reageren op dezelfde manier op deze behandelingen en dat de effectiviteit kan variëren afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst van de blessure.

In conclusie, shockwave-therapie en EPTE-therapie zijn beide effectieve behandelingen voor pijn en ontsteking. Het belangrijkste verschil tussen deze twee behandelingen is dat shockwave-therapie minder invasief is en korter duurt dan EPTE-therapie. De keuze tussen deze behandelingen is afhankelijk van de specifieke aandoening van de patiënt en de voorkeur van de behandelaar. Als u last heeft van pijn of ontsteking, is het altijd het beste om uw opties met uw arts te bespreken om zo de best passende behandeling te krijgen.

 

 

https://curfsfysio.nl/