Ace Magazine
Image default
Gezondheid

Is vitamine B2 (riboflavine) kopen het geld waard?

Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, wordt toegevoegd aan voedingssupplementen die meerdere B-vitamines bevatten en verkocht worden als een vitamine B-complex. Hoewel er geen schade bekend is van een overdosis vitamine B2, is er ook geen voordeel bekend van extra riboflavine. Maar wat is de reden dat vele Nederlanders vitamine B2 kopen? We duiken in de meest bekende voordelen van riboflavine.

De belangrijke B-vitamine zit in veel voedingsmiddelen en een tekort komt slechts in zeldzame uitzonderingsgevallen voor. Een teveel aan riboflavine wordt door het lichaam uitgescheiden via urine en ontlasting. Je kunt je dus de moeite besparen om voedingssupplementen te kopen die deze stof bevatten.

Riboflavine (vitamine B2) voordelen

  • Riboflavine draagt bij tot een normaal energiemetabolisme
  • Riboflavine draagt bij tot een normale functie van het zenuwstelsel
  • Riboflavine draagt bij tot de instandhouding van normale slijmvliezen
  • Riboflavine draagt bij tot de instandhouding van normale rode bloedcellen
  • Riboflavine draagt bij tot een normale huidfunctie
  • Riboflavine draagt bij tot het behoud van een normaal gezichtsvermogen
  • Riboflavine draagt bij tot een normaal ijzermetabolisme
  • Riboflavine helpt cellen te beschermen tegen oxidatieve stress
  • Riboflavine draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid

Waar moet ik op letten bij het kopen van riboflavine?

Zelfs hoeveelheden vitamine B2 ver boven de inname-referentiewaarden vertoonden geen nadelige gezondheidseffecten. Op grond van de huidige stand van de kennis is besloten geen maximumhoeveelheid vitamine B2 in voedingssupplementen vast te stellen. Toch kan niet worden geconcludeerd dat deze stoffen geen mogelijke schadelijke effecten hebben.

Waar moet vitamine B2 of riboflavine kopen?

Riboflavine is een B-vitamine en behoort tot de groep van in water oplosbare vitamines. In het menselijk organisme is het betrokken bij tal van reacties, omdat het in het lichaam wordt omgezet in een zogenaamd “co-enzym”. Als co-enzym “ondersteunt” het enzymen bij stofwisselingsprocessen zoals energieproductie of de aanmaak van eiwitbouwstenen. Vitamine B2 neemt ook deel aan het metabolisme van andere B-vitamines zoals foliumzuur, niacine en pyridoxine (vitamine B6).

De gezondheid voordelen van een extra inname van vitamine B2 worden regelmatig bediscussieerd. Onderzoek heeft zich bijvoorbeeld gericht op de invloed van voedingssupplementen op het risico van het ontwikkelen van verschillende soorten kanker en op het ontstaan van de oogziekte staar. Er kon echter geen verband worden gevonden met de ontwikkeling van kanker. In het geval van staar zijn de studieresultaten omstreden.

Wat doet een vitamine B2 tekort?

Een tekort aan vitamine B2 laat zich voelen in huid- en slijmvliesontstekingen, die onder andere kunnen leiden tot scheuren in de mondhoeken en eczeem. Verder is bloedarmoede een typisch symptoom. Een tekort aan riboflavine is echter zeldzaam. Als dit het geval is, is de oorzaak meestal de inname van bepaalde medicijnen (psychotrope medicijnen, bepaalde slaappillen) of overmatig alcoholisme.

In het laatste geval is het darmslijmvlies vaak zo beschadigd dat vitaminen en mineralen niet meer voldoende kunnen worden opgenomen. De absorptie van riboflavine kan ook verminderd zijn na operaties en bij andere beschadigingen van het spijsverteringskanaal (bijv. ziekte van Crohn, coeliakie, chronische ontsteking van het maagdarmkanaal, slijmvliesveranderingen op oudere leeftijd).

Kan ik mijn dagelijkse B2 behoefte dekken met voedsel?

Ja, met een gevarieerde voeding is het in principe goed mogelijk om in de dagelijkse behoefte aan riboflavine te voorzien. De B-vitamine is overvloedig aanwezig in dierlijk voedsel zoals vlees (vooral orgaanvlees), melk en zuivelproducten (bijv. kazen zoals bergkaas, Emmental en Camembert) en vis (bijv. koolvis). Maar riboflavine komt ook voor in plantaardig voedsel. Samen met vele andere mineralen en vitaminen zit riboflavine in de buitenste laag van graankorrels, en daarom leveren vooral graankiemen en volkorenproducten veel vitamine B2.

Daarnaast bevatten heel veel groenten, waaronder broccoli, asperges, spinazie of boerenkool, de vitamine. Vooral veganistische eters moeten specifiek zulke groenten eten die vitamine B2 bevatten en ook het kookwater gebruiken.

Vitamine B2 in voeding

Naast het natuurlijk voorkomen van vitamine B2 in voedingsmiddelen, worden voedingsmiddelen ook specifiek verrijkt met de vitamine. Riboflavine wordt vaak toegevoegd aan energiedrankjes, light yoghurt en sportvoeding (bijv. eiwitrepen, eiwitpoeder). Verder wordt de vitamine gebruikt als gele voedingskleurstof (E101, soms ook wel genoemd als “lactoflavine” of “lactoflavin”). Kortom, vitamine B2 kan iets nieuws