Ace Magazine
Image default
Gezondheid

Een doofblind kind opvoeden

Het kan een hele uitdaging zijn een kind te hebben dat doofblind is. Je hele leven staat op z’n kop omdat je ineens nieuwe manieren van communicatie moet gaan leren. Daarnaast is het een emotionele ballast te zien dat je kind niet in staat is dezelfde dingen te zien en horen als jij. In deze blog vind je verschillende hulpmiddelen die nuttig zouden kunnen zijn bij het opvoeden van een doofblind kind.

 

Hoe communiceer je met een doofblind kind?

Als je zelf al je hele leven gewend bent om via de zintuigen zien en horen te communiceren kan het lastig zijn een inbeelding te maken van een leven zonder. Zelf lees je emoties af van gezichten en lichaamstaal, ook kun je horen wat mensen tegen je zeggen en wat er om je heen gebeurd. Om met een doofblind kind te kunnen communiceren moet een nieuwe communicatievorm worden aangeleerd. Vierhandgebaren is een vorm van een alternatieve communicatievorm die je zou kunnen gebruiken.

 

Praten met andere ouders

Gelukkig sta je er nooit alleen voor. Naast jou zijn er nog veel ouders die leven met een doofblind kind. Het delen van ervaringen met mensen die hetzelfde meemaken kan een enorme opluchting zijn. Het deels wegnemen van angstgevoelens zal voelen als een verlichting en het leven een stukje makkelijker maken.

 

Doofblinde vriendjes

Wist je dat er speciale scholen zijn voor kinderen met dit soort aandoeningen? Door je kind naar een zo’n speciale school te sturen kan je kind andere leren kennen die tegen dezelfde problemen aanlopen. Dit zal resulteren in een minder eenzaam gevoel. In contact komen met mensen precies zoals jij vindt iedereen toch super leuk?

https://ushersyndroom.nl/kennisportaal/wat-is-ushersyndroom/doofblindheid/