Ace Magazine
Image default
Fotografie

5 Tips voor het ontwerpen van een fotoalbum

We weten allemaal dat compositie belangrijk is bij het nemen van een foto, en het is net zo belangrijk om over compositie na te denken als je een lay-out voor een fotoalbum ontwerpt. Hier zijn vijf belangrijkste tips voor het ontwerpen van een goede lay-out voor een fotoalbum.

1. Less is more

Probeer niet te veel foto’s in één lay-out te proppen, maar geef je foto’s wat ademruimte. Overweeg zelfs om één foto per pagina te plaatsen. Zo komt je foto goed tot zijn recht.

Als je van plan bent om een hele spread met meerdere foto’s te maken, denk dan na over het eindformaat van je fotoboek. Een veelgebruikt formaat dat door fotoboek bedrijven wordt aangeboden, is een boek van 21 x 21 cm. Het aantal foto’s dat je in een spread plaatst, moet in verhouding staan tot het formaat van het fotoalbum.

2. Zorg voor een brandpunt

Als je een prachtige foto hebt waar je bijzonder trots op bent zet die dan in de kijker door hem een eigen pagina te geven. Plaats hem in een volledige pagina, of als het boekformaat dat je hebt gekozen belangrijke delen van je foto gaat afsnijden, kies dan een formaat dat kleiner is dan de spread.

Een andere manier om een focuspunt te creëren als je meer dan één foto in je lay-out hebt, is om één of twee grotere foto’s weer te geven met kleinere ondersteunende foto’s.

3. Varieer je lay-outs

Fotoalbums met maar één foto per pagina is logisch voor zo’n soort fotoalbum, maar als je een fotoalbum maakt van een gebeurtenis zoals een verjaardag of een diploma-uitreiking, zul je waarschijnlijk meer dan één foto per lay-out plaatsen. Probeer je pagina’s te variëren zodat de kijker zich niet verveelt. Op dezelfde manier kun je je lay-out herconfigureren of een kleine verandering aanbrengen zodat hij er niet precies hetzelfde uitziet. Door lay-outs te hergebruiken kun je snel je spreads ontwerpen. Het belangrijkste is dat je de kijker niet verveelt.

4. Vertel een verhaal

Net als bij elk ander boek is het de bedoeling dat je fotoalbum een verhaal vertelt, vooral als je bijvoorbeeld een fotoalbum van je vakantiefoto’s maakt. Als je vakantiefoto’s laat zien deel je ervaringen met je familie en vrienden. Je wilt hen het gevoel geven dat ze samen met je op reis waren – de bezienswaardigheden bekijken, genieten van de schilderachtige uitzichten. Bedenk hoe je jouw verhaal wilt vertellen. Het typische op gebeurtenissen gebaseerde boek zal waarschijnlijk chronologisch zijn. Maar wees niet bang om daarvan af te wijken door foto’s te groeperen die zinvol zijn voor de impact.

5. Bereid je werk van tevoren voor

Het ontwerpen van de pagina’s wordt eenvoudiger als je nog niet alle 1000 foto’s van je evenement of reis hebt geüpload in de software voor het ontwerpen van fotoboeken. Je verliest gemakkelijk je hoofd als je ze allemaal moet bekijken. Beperk het aantal foto’s tot de beste, of tot de foto’s die essentieel zijn om het verhaal te vertellen dat je wilt overbrengen. Zorg er ook voor dat je je foto’s hebt nabewerkt met je eigen software voordat je ze uploadt, want er zijn meestal maar weinig fotobewerkingsprogramma’s in het programma.