Ace Magazine
Image default
Financieel

Je boot verzekeren? Dat doe je het best met deze tips!

Ondanks het feit dat een boot verzekeren in Nederland (en in het merendeel van de Europese landen) niet wettelijk is verplicht moet het gezegd dat veel eigenaars van een boot er toch voor kiezen om een bootverzekering af te sluiten. Dat is het gevolg van de toch niet onaanzienlijke zekerheid die hierdoor kan worden gecreëerd. Bovendien is het zo dat het niet bezitten van een verzekering je in bepaalde havens problemen kan opleveren. Ondanks het ontbreken van een wettelijke verplichting in Nederland is het zo dat verschillende havens wel vereisen dat een boot is verzekerd vooraleer er in kan worden aangemeerd. Wil jij omwille van deze reden toch graag een verzekering voor je boot afsluiten? Hou dan absoluut rekening met de onderstaande tips!

Tip 1: Hoe wil je graag je boot laten verzekeren?

De eerste vraag die je moet beantwoorden met betrekking tot je boot verzekeren heeft te maken met het soort verzekering waarvoor je gaat kiezen. De meest voordelige optie op dit vlak is kiezen voor het afsluiten van de zogenaamde WA-verzekering. Voor dit type bootverzekering geldt echter in de praktijk dat je er rekening mee moet houden dat enkel en alleen de schade wordt verzekert die wordt aangericht aan derden. Dat betekent dat, mocht jouw boot op een bepaald moment schade oplopen, de verzekering daar niet in tussen zal komen. Wil je dat wel? Dan zal je moeten kiezen voor het afsluiten van één van de onderstaande bootverzekeringen:

  • WA+ beperkt cascoverzekering

  • WA+ volledige cascoverzekering;

Denk in de praktijk altijd goed na over de manier waarop je jouw boot wenst te laten verzekeren. Enkel en alleen op die manier zal je namelijk uiteindelijk voor jouw situatie de meest interessante dekkingen afsluiten. Lang niet voor iedereen geldt bijvoorbeeld dat het afsluiten van een allrisk bootverzekering de interessantste keuze is. Dit bijvoorbeeld omdat de waarde van de boot in kwestie daarvoor simpelweg te laag is gelegen. 

Tip 2: Voor welk vaargebied wil je, je boot verzekeren?

Hou er bij een boot verzekeren ook altijd rekening mee dat je verzekering in het merendeel van de gevallen slechts dekking voorziet binnen een specifiek gebied. Standaard is het dan ook bijvoorbeeld best mogelijk dat je bootverzekering enkel en alleen dekking biedt in Nederlandse wateren of in wateren binnen een bepaalde afstand voor de kust van Nederland. Ben je van plan om met jouw boot ook naar andere landen te reizen om er te gaan varen? Dan is het altijd zeer belangrijk om even na te gaan of je in die gebieden kan rekenen op een dekking door je verzekering of niet. Klik hier om de verschillende dekkingen van Eerdmans.nl te ontdekken.

Tip 3: Vergelijk altijd even de premie van je bootverzekering

Wil je graag je boot verzekeren tegen een zo laag mogelijke premie? In dat geval is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat de premie voor deze verzekering niet is vastgesteld. Dat betekent dat het uitvoeren van een vergelijking je al snel een aantrekkelijke besparing kan opleveren. Dit bovendien ook nog eens zonder dat je daarvoor genoegen dient te nemen met een aantal dekkingen die worden geschrapt. Hoe dan ook, wil je dus kunnen besparen op de verzekeringspremie die voor je boot wordt aangerekend? Dan is het altijd een aanrader om ervoor te kiezen om een vergelijking uit te voeren.