Ace Magazine
Image default
Eten en drinken

Zweedse feestdagen

Net als veel andere landen heeft Zweden haar eigen tradities en feestdagen. Veel feestdagen en tradities staan in het teken van eten of met familie zijn. Een aantal feestdagen en tradities komen overeen met die van Nederland, of ze lijken er veel op. Hieronder worden een aantal van deze feestdagen en tradities genoemd en beschreven.

Alla hjärtans dag (Valentijnsdag)
Hier wordt in Zweden net als in Nederland steeds meer aan gedaan. Er worden bloemen of cadeautjes gegeven aan geliefden, of men nodigt iemand uit voor een etentje binnen of buiten de deur. Verder worden er ook kaarten gestuurd naar zowel geliefden als goede vrienden.

Våffeldagen (wafeldag)
Veel Zweden halen op 25 maart hun wafelijzer tevoorschijn om wafels te bakken en te eten. Van origine was deze dag eigenlijk geen wafeldag. Deze traditie is eigenlijk per vergissing ontstaan. Eigenlijk vierde de mensen in Zweden vroeger Vårfrudagen. Dit stond voor ‘onze vrouwe dag’. In de volksmond werd deze dag ook Våffeldagen genoemd. Våffeldagen valt ieder jaar op 25 maart. Voor de Zweedse mensen is het helaas geen vrije dag.

Valborgsmässoafton (Walpurgisnacht)
Op 30 april wordt ieder jaar gevierd dat de winter eindelijk voorbij is en dat de lente voor de deur staat. Mensen komen rond een vuur bij elkaar en er wordt met zijn allen gezongen. Vroeger werd er door de mensen gedacht dat het weer te voorspellen viel uit de rook van het Valborgsmässovuur. Wanneer de rook naar het noorden trok zou het een koude lente worden. Zo gold ook dat als de rook naar het zuiden trok dat de lente mild werd.

Första maj (1 mei)
Sinds 1907 verkopen schoolkinderen in Zweden meibloemen om geld in te zamelen. Dit geld wordt gebruikt om kinderen die het slecht hebben te helpen. Verder is 1 mei ook de dag van de arbeid. Er wordt sinds 1890 gedemonstreerd voor betere werkomstandigheden. Aangezien het op 1 mei inmiddels lente is, en het vaak prima weer is, grijpen mensen de kans vaak om deze dag vrij te houden voor een uitstapje.

Mors dag (Moederdag)
Mors dag scheelt niet veel met de moederdag die wij in Nederland kennen en gewend zijn. Het lijkt er op dat er in Zweden minder aandacht aan wordt besteed dan in Nederland. Het enige grote verschil tussen Zweden en Nederland is de datum. In Zweden wordt moederdag gevierd op de laatste zondag van mei.

Zweden in Nederland
Wil jij in Nederland iets van Zweden kunnen proeven? Wil je een stukje meekrijgen uit de Zweedse cultuur? Er is namelijk een heerlijk Scandinavisch restaurant Amsterdam Arena die dan zeker aan te raden is. Dit restaurant bij Amsterdam Arena heet de GARD en is te vinden bij het courtyard hotel in Amsterdam zuidoost

https://gardtastescandinavian.com/nl/gard-amsterdam/