Ace Magazine
Image default
Eten en drinken

Zo worden aardappelen geteeld

Aardappelen: heel veel Nederlanders eten ze vrijwel dagelijks. De meeste mensen weten ook wel dat deze knollen onder de grond groeien, maar daar houd het vaak wel bij op. Hoe de aardappels precies worden geteeld, weten we vaak niet.

In dit artikel leggen we je daarom uit hoe aardappels zich van een plantje naar de grote knollen in onze supermarkt ontwikkelen en wat boeren daar allemaal voor doen.

Het voorbereiden van de grond

Vlak voor de winter wordt de grond in oktober al geploegd. Bij het ploegen wordt de grond tot zo’n dertig centimeter diep goed losgemaakt, ook het onkruid en de plantenresten onder de grond worden zo verwijderd. In de winter bevriezen de kluiten grond die door het ploegen zijn ontstaan en deze vallen dan uit elkaar. Zo ontstaat er een luchtige, kruimelige grond, waar de aardappel zich goed in kan vestigen.

In het voorjaar

Rond maart komen de pootaardappels aan op de boerderij. Deze worden eerst nog een tijdje in een schuur opgeslagen, zodat de aardappels goede uitlopers krijgen. Deze uitlopers zorgen voor een snelle opkomst van de aardappelplant.

In april worden de akkers klaargemaakt. De grond wordt vlak gereden, nogmaal los gemaakt en bemest. Vervolgens wordt er met pootmachines over de akkers gereden en worden de aardappels zo geplant.

Op zoek naar ziektes

Aan het eind van de maand juni beginnen de telers met de selectie van de planten. Dit vergt een geoefend oog en daarom zie je in deze periode vaak wat oudere telers op het land rondlopen. Tijdens deze selectie zoeken de telers de zieke planten uit, zodat deze verwijderd kunnen worden. Deze ziektes kunnen namelijk via de pootaardappel mee overgaan naar de volgende generatie.

Rooien

In augustus worden de aardappelen gerooid. Dat gebeurd met een rooimachine. De aardappels worden zo uit de grond getrokken en gestort in een stortbak, die je kunt kopen bij bijvoorbeeld Van Trier. De aardappelen worden daarna vervoerd naar schuren en distributiecentra.