Ace Magazine
Image default
Dieren

Verschillende soorten beenbescherming bij paarden

Verschillende soorten beenbescherming bij paarden

 

 

Je hebt voor paarden vele verschillende soorten beenbescherming. Maar welke gebruik je voor wat? Hieronder wordt verteld welke soort bescherming er allemaal is en welke waarvoor wordt gebruikt.

Peesbeschermers Peesbeschermers zijn er om de achterkant van de voorbenen te beschermen tegen het aantikken door de achterbenen of andere trauma van buiten af. Ze zijn niet om de benen van je paard te beschermen tegen overbelasting en ze ondersteunen ook de benen van je paard niet. Door de bescherming van deze peesbeschermers loop je minder risico dat je paard een peesblessure op loopt. De meeste peesbeschermers zijn gemaakt van leer of kunststofmateriaal met een zachte voering en hebben een sluiting aan de voorkant of zijkant. Let er wel op dat je de peesbeschermers niet te strak aantrekt. Wanneer u dit wel doet, kan de peesbeschermer problemen bij je paard veroorzaken. Ook is het belangrijk dat je de peesbeschermer niet te los laat, deze kan dan gaan afzakken en dit geeft hiner tijdens het trainen. Zorg er dus voor dat je de juiste maat hebt voor je paard.

Springschoenen Springschoenen zijn ervoor om het aftrappen van de voorijzers te voorkomen. Sommige paarden lopen zo ruim van achter dat ze hun eigen ijzers van de voorbenen eraf lopen. Ook worden springschoenen gebruikt om de hoef en hoefballen te beschermen tijdens het springen. Je maakt de springschoenen om de hoef heen vast. Vaak gaat dit met behulp van klittenband. Je hebt springschoenen in verschillende materialen: rubber, leer, kunststof, plastic en neopreen. De meeste springschoenen hebben een sluiting. Deze hoort aan de voorkant van de hoef te zitten. Sommige springschoenen hebben geen sluiting en moet je dan over de hoef heen schuiven. Voor paarden met een gevoelige huid zijn er springschoenen met een bontrand, zodat de kootholte niet beschadigd.

Pijpkousen Pijpkousen worden gebruikt bij paarden die tijdens het werk de binnen kant van hun been beschadigen. Tegenwoordig worden pijpkousen niet veel meer gebuikt, maar gebruikt men peesbeschermers. Pijpkousen heb je voor zowel voorbenen als achterbenen.

Drie-in-één-beschermers Deze beschermers zijn er om het paard wel ondersteunende functie hebben. Ze bieden een extra ondersteuning en bescherming van de kogel en pezen. Ze worden vooral gebruikt voor extra steun , het opvangen van de schokken en beschermen tegen overstrekking tijdens het werken. De drie-in-één-beschermers zijn vaak gemaakt van neopreen met klittenbandsluiting. Je hebt de beschermers zowel voor de voor en achterbenen.

Strijklappen Strijklappen zijn er om de kogels van de achterbenen te beschermen tegen het strijken van elkaar. Ze voorkomen wondjes op de kogels. Strijklappen worden vaak in een set met peesbeschermers verkocht. Mensen gebruiken ze daarom in veel gevallen voor de sier.

Bandages Bandages worden gebruikt als bescherming tijdens transport en tijdens werk. Ze beschermen de benen van het paard tegen en strijken en stoten van de benen en voorkomen blessures tijdens het rijden. Je hebt bandages in verschillende soorten materialen, zoals acryl, fleece en elastisch materiaal. Ook hebben bandages verschillende lengtes. Je gebruikt bij een pony een kleinere maat dan voor een groot paard, de reden hiervan is vrij simpel: de benen zijn veel kleiner en je hebt dus veel minder stof nodig. Elastische bandages en horen te worden aangebracht in combinatie met onderlappen. Onderlappen breng je onder de elastische bandage aan en zorgen voor een betere drukverdeling. Niet iedereen kan zomaar een bandage om doen. Dit moet goed geoefend worden met hulp, omdat je bij je paard veel schade kan aanrichten als je dit verkeerd doet. Wanneer je ze te strak aanbrengt kan het beknelling veroorzaken met alle gevolgen van dien. Als je ze te los aanbrengt kunnen ze gaan afzakken. Iedereen heeft zijn eigen mening over het gebruik van bandages, maar het blijft een feit dat ze moeten worden omgedaan door een ervaren persoon.

Transportbeschermers Transportbeschermers worden vaak gebruikt wanneer je met je paard op pad gaat met de trailer of vrachtwagen. Je hebt ze in twee modellen. Je hebt de lage uitvoering, die beschermd het been van de hoef tot aan de knie. De hoge beschermers beschermen van boven de knie tot aan de hoef. Bij de hoge beschermers worden ook de hoefballen beschermd en sluiten bij de achterbenen om de hak. Ook bij transportbeschermers heeft iedereen een andere mening. De een is van mening dat het meer veiligheid bied bij het op en afladen en tegen het verstappen tijdens de rit in de trailer. Anderen zeggen dat het juist gevaarlijk kan zijn, omdat een paard erop zou kunnen gaan staan en hierdoor zou kunnen vallen. Ook kan je het risico lopen dat wanneer de beschermers niet goed passen ze kunnen afzakken in de trailer en zich dan zou kunnen bezeren. Het is je eigen keuze of je wel of geen transportbeschermers gebruikt. Bij het maken van je keuze moet je rekening houden met het karakter van je paard en het rijgedrag van de bestuurder van de auto.

Op onderstaande video wordt nog eens extra verteld hoe de beenbeschermers allemaal in hun werk gaan. Het wordt stap voor stap uitgelegd.

Bekijk nu de video:

 

https://123ruitersport.nl/