Ace Magazine
Image default
Dieren

Laat een mierenplaag niet je terras doen verzakken

Enkele mieren links of rechts in je tuin zijn zeker geen plaag, ze hebben zelfs een functie in het ecosysteem en duiden erop dat je een gezonde tuin hebt. Ze spelen een belangrijke rol in het compostatieproces en door tunnels te graven in de grond zorgen ze voor verluchting en helpen ze het regenwater sneller en dieper af te laten vloeien in je grond. Best nuttige beestjes dus.

Maar dat wil niet zeggen dat ze ook niet voor overlast kunnen zorgen en dat mieren bestrijden soms ook nodig kan zijn. Zo kan een mierenkolonie onder de tegels van je terras of een tuinpad voor een verzakking zorgen. Met hun tunnelsysteem en hun nest halen ze zand weg onder de tegels, en dat heb je natuurlijk nodig voor de stabiliteit van je constructie. Ook het water dat via hun tunnels een weg zoekt kan nog een verdere erosie van je stabiele ondergrond tot gevolg hebben. Laat zo een tegel of terras nu ook nog net een van de favoriete nestplaatsen zijn, ze zitten daar immers lekker veilig voor hun natuurlijk vijanden zoals vogels die anders makkelijk de grond aan de kant kunnen krabben om zich tegoed te doen aan de mieren en hun eieren.

WAT KAN JE DOEN OM MIEREN TE BESTRIJDEN EN JE TERRAS TE BESCHERMEN?

  • Dek etensresten goed af als je ze buiten zou bewaren om vb op een later moment aan kippen,… te geven
  • Maak de tuintafel (op je terras) steeds goed schoon na het eten en laat geen kruimels “voor de vogels” rondslingeren
  • Veeg je terrastegels of bestrating steeds netjes schoon
  • Af en toe een emmer met afwasmiddel over je tegels uitgieten kan wonderen doen, daar zijn ze echt niet dol op
  • Heb je een afvalcontainer in de buurt van je terras sluit die dan steeds goed af en was hem regelmatig met een sterk wasmiddel goed uit.

De gouden tip blijft dus om te proberen om de voedselaanvoer voor de mieren af te sluiten, als er niets te eten valt zullen ze zich niet zo snel beginnen nestelen. Ze wonen immers het liefst vlakbij een constante bron van voedsel.

Heb je vragen rond ongediertebestrijding in je tuin twijfel dan niet om vrijblijvend advies te vragen bij een ontsmettingsbedrijf zoals Lymas Hygenics.

http://www.limashygienics.be/nl/blog/mieren-op-uw-terras-bestrijden