Ace Magazine
Image default
Dieren

5 tips voor wat je moet doen als je hond is aangevallen

Is je hond recent aangevallen? Of kom je steeds een andere vervelende hond tegen als jullie buitenlopen, en ben je bang dat die hond jouw hondje een keer aanvalt? Zo’n dergelijke situatie kan heel vervelend zijn en misschien weet je niet zo goed wat je moet doen. Lees verder en ontdek 5 tips wat je moet doen als je hond wordt of is aangevallen.

1. Laat je hond los

Loop je buiten met je hond en heb je haar vast aan de riem? Als ze wordt aangevallen door een andere hond, maak je hondje dan zo snel mogelijk los. In principe weten honden heel goed hoe ze met elkaar moeten omgaan. Maar als ze vast zit aan de riem, kan je hondje niet haar vrije gang gaan.

2. Probeer nooit tussen de honden te komen

Probeer jezelf niet teveel te bemoeien met de honden als ze samen iets aan het uitvechten zijn. Natuurlijk ken je je eigen hondje goed, maar je hebt geen idee hoe de andere hond kan reageren. Als je bijvoorbeeld je hand of arm er tussen steekt, kan het best wel eens gebeuren dat de andere hond je bijt. In normale omstandigheden hoort het vechten tussen de honden vanzelf te stoppen. Je hondje komt dan vanzelf weer naar je toe.

3. Spreek de eigenaar van de andere hond aan

Zoals gezegd moet een gevecht normaal gesproken vanzelf stoppen. Daarnaast is het de taak van de eigenaar van de aanvallende hond om zijn of haar beestje te laten stoppen en af te leiden. Heb je het idee dat het gevecht tussen de hondjes uit de hand loopt? Spreek de eigenaar van de aanvallende hond aan en vraag of hij zijn hond wil laten terugtrekken, omdat je het niet fijn vindt wat er gebeurt. Zie je geen baasje van de aanvallende hond? Probeer de hond dan af te lijden met een stok.

4. Raak niet in paniek

Als je hond is of wordt aangevallen, probeer dan rustig en kalm te blijven. Het helpt niet als je heel erg in paniek raakt. Je hondje zal merken als je paniekerig bent en dat zal de situatie enkel verergeren. Probeer je hondje rustig te kalmeren en laat haar merken dat alles goed komt.

5. Bezoek de dierenarts bij verwonding

Is je hondje gewond geraakt door het gevecht? Neem dan altijd even contact op met je dierenarts. Ookal ziet het er misschien niet ernstig uit, je weet nooit of de andere hond besmet was met een bepaalde bacterie. Je kan beter het zekere voor het onzekere nemen. Je dierenarts is vakkundig en zal naar de verwonding kijken. Heb je een hondenverzekering, ook wel verzekering voor dieren genoemd? Neem na je bezoek aan de dierenarts altijd even contact op met je verzekering. In de meeste gevallen krijg je de gemaakte kosten (of een groot deel hiervan) vergoed.