Acemag

Opslag van industriële producten

In veel bedrijven zijn stoffen of gassen aanwezig op verschillende plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan industrieterreinen waar wordt gewerkt met diverse vloeistoffen. Maar ook in de opslag van producten in magazijnen. Door de aanwezigheid van deze stoffen kunnen een aantal risico’s of gevolgen ontstaan. Het is daarom belangrijk dat hier goed mee om wordt gegaan en dat vloeistoffen en producten zorgvuldig worden opgeslagen. Hier zijn ook regels en eisen voor opgesteld waaraan een bedrijf moet voldoen. In dit artikel vertellen wij je graag meer over de opslag van vloeistoffen, gassen en overige industriële producten.  

 

Drukvat

Een drukvat is een afgesloten ruimte, waarin gassen en vloeistoffen worden opgeborgen. De druk in het vat is anders dan de omgevingsdruk. Hierbij kun je bijvoorbeeld ook denken aan een luchttank onder water, snelkookpan of duikboten. Deze werken allemaal volgens de principes van een drukvat. Bedrijven uit diverse sectoren gebruiken deze drukvaten dus ook voor de opslag van vloeistoffen en gassen, waaronder propaan, butaan, ammoniak en chloor. Voor sommige substanties is het nodig om het vat ook onder druk te zetten. De drukvaten worden ook geproduceerd in verschillende vormen en ontwerpen. Zo is er voor elke opslag wel een geschikte drukvat te vinden.

 

Veiligheid

Naast dat de vloeistoffen en gassen zorgvuldig moeten worden opgeslagen, is het ook heel belangrijk dat de ruimte van het bedrijf veilig is. Dit wil zeggen dat een ruimte goed geïsoleerd is en brandveilig is. Veel loodsen en industriële ruimtes maken daarom gebruik van sandwichpanelen. Dit zijn panelen die worden gebruikt om een bouwproject zo snel, makkelijk én duurzaam mogelijk te isoleren. Hiernaast laten de panelen geen wind door, waardoor het een goede manier voor de opslag van industriële producten. Zo hoeft een bedrijf ook minder te investeren in de verwarming en de koeling van de ruimte.

 

Wettelijke eisen

Over het algemeen geldt dat bij de opslag van industriële producten en vloeistoffen een goede ventilatie aanwezig moet zijn in de opslagruimte. Binnen het kader van gevaarlijke stoffen zijn er weer enkele gradaties. Zo moeten toxische stoffen ook nog eens extra worden opgesloten in een speciale veiligheidskast, waarbij ze niet in contact mogen komen van organische stoffen vanwege het explosiegevaar. Hiernaast mogen bedrijven niet té veel opslag hebben staan, zo mag de voorraad niet meer zijn dat het verbruik voor één dag. Verder moeten bedrijven er rekening mee houden dat de opslag niet vlakbij een werkplek staat. Deze mag zich bijvoorbeeld niet bevinden in de rijroute van vorkheftrucks of andere transportmiddelen.