Wat je wilt weten voordat je een huis gaat huren

Wat je wilt weten voordat je een huis gaat huren

  • juli 29, 2020
  • 0 comments

Je gaat werken of studeren in een nieuwe stad, gefeliciteerd! Voordat je ultiem kunt genieten en de nieuwe stad ontdekken zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden. Eén van de belangrijkste zaken is het vinden van een nieuwe woning. Dit doe je niet onvoorbereid. Je wilt weten wat er speelt op de markt van de stad waar je gaat wonen. Je wilt natuurlijk ook zo snel mogelijk aan je ideale huurwoning komen zodat je op tijd kunt verhuizen.

Wat mag en kan je als huurder in je nieuwe stad?

Iedere verhuurder heeft een eigen contract die hij of zij opgesteld heeft voor zijn of haar huurders. Dit betekent dat de regels in je nieuwe woning anders kunnen zijn dan in je huidige woning. Ga je voor het eerst uit huis? Dan is het handig je goed in te lezen waar je recht op hebt als huurder. Denk aan rechten die voor iedereen in Nederland gelden. Lees je ook goed in welke stappen je moet volgen wanneer je besloten hebt waar je gaat wonen. Dit is belangrijk om toekomstige, mogelijke complicaties met de verhuurder te voorkomen. Per stad gelden er ook verschillende belastingen die ieder jaar betaald moeten worden. Heb je een auto of wil je een auto kopen? Ook daar moet je over nadenken. In veel dorpen is het nog op veel plekken gratis parkeren maar in de randsteden moet je bijna overal betalen. Wanneer je ergens woont, kun je een parkeervergunning aanvragen waar je ieder jaar een standaard bedrag voor betaald.

De zoektocht naar een nieuwe woning

Particulier huren is erg duur tegenwoordig. Helemaal wanneer je van plan bent alleen te gaan wonen. Heb je nog niet gekeken naar de huizenmarkt? Dan is handig een kijkje te nemen naar het huuraanbod in je nieuwe stad, de eventuele wachttijden, de prijzen, de contractduur en meer. Zo kun je een inschatting maken van je inkomsten en uitgaven en weet je precies wat de mogelijkheden zijn. Je kunt erachter komen dat je kunt zoeken naar een mooiere locatie en een grotere ruimte of je komt erachter dat het handiger is met huisgenoten te wonen. Ga je met huisgenoten wonen? Dan verandert de zoektocht. Je kunt je aanmelden bij verschillende Facebookgroepen om je nieuwe huis en huisgenoten te ontmoeten. Ook zijn er verschillende websites die kamers verhuren en niet alleen appartementen.

Nu je aan het zoeken bent zijn er veel opties waar je uit kunt kiezen. Denk aan een studio, een kamer of een geheel appartement. Daarnaast is het ook belangrijk om te beslissen of je in een gestoffeerde, gemeubileerde of lege ruimte wilt wonen. Bij een gemeubileerde ruimte gelden weer andere regels dan bij een lege ruimte. Denk aan schilderijen en planken aan de muur ophangen. In veel gemeubileerde appartementen mag je dit niet doen of moet je van tevoren toestemming vragen aan de verhuurder. In een lege ruimte heb je vaak meer vrijheid zelf de ruimte in te richten naar eigen smaak.