Ace Magazine
Image default
Bedrijven

Een smartboard is fun!

Mijn generatie is opgegroeid met het schoolbord: een groot, grijs krijtbord waarop je met krijtjes schrijft of tekent. Maar het schoolbord hangt in de meeste klaslokalen niet meer aan de muur. Ze zijn vervangen door een http://www.jfad.nl/verkoop/smartboard/, oftewel een smartboard. Een smartboard ziet eruit als een whiteboard waarop je met stiften (aan-)tekeningen maakt. Middels een pc en een beamer kan je van alles op het smartboard laten zien. Eigenlijk alles wat er zich op internet bevindt kan geprojecteerd worden op het witte bord. De software die het digitale schoolbord gebruikt kan ook met één druk op de knop het scherm veranderen in ruitjes, lijntjes, tijd- of notenbalken. Je kan het niet zo gek verzinnen, of de mogelijkheid is er.

Voorbeelden van mogelijkheden

Door lesstof visueel te maken, hou je de aandacht van leerlingen veel langer vast en wordt leren veel leuker. Zo kun je tijdens geschiedenislessen afbeeldingen of filmpjes laten zien over de betreffende stof. Tijdens wiskundeles kan je een lastige berekening inzichtelijk maken en je kunt middels software beschikken over een bibliotheek die een leerkracht op vele mogelijkheden kan ondersteunen. Een voordeel is ook dat je de schermen inclusief gemaakte notities kan opslaan, zodat deze informatie opnieuw kan worden gebruikt.

De nieuwe generatie : de touchscreen

De allernieuwste smartboards hebben een andere werking. In dit geval is een beamer niet meer nodig. Het scherm werkt als een computerscherm en de lichtbron zit dus in het scherm zelf. Het verschil met een smartboard zit hem in een nieuwe mogelijkheid: vinger- en penherkenning. Deze borden zijn interactief wat leren nog leuker maakt. Er zijn meerdere gebruikers op één scherm aan het werk en ook hier geldt dat het eindresultaat kan worden opgeslagen. Door het visualiseren van lesstof geldt voor beide borden dat het leerlingen helpt makkelijker de lessen te begrijpen, maar vooral: het maakt leren leuker! 

Wilt u meer informatie over de smartbords kijk dan gerust even op onze website.