Ace Magazine
Image default
Bedrijven

Een depressie, wat zijn de kenmerken?

Iedereen heeft wel eens een periode waarbij je niet zo lekker in je vel zit, je zit in een soort dipje en weet even niet wat je met jezelf aan moet. Meestal zijn deze symptomen van korte duur en voel je je snel weer beter. Wanneer deze symptomen langer aanblijven houden en je blijft hangen in je dip kan het zijn dat we spreken van een depressie. Wanneer dit het geval is, is het een verstandige keuze om in therapie te gaan.

Een depressie gaat gepaard met verschillende kenmerken, de depressie kenmerken komen voor in een geestelijke en een lichamelijke vorm. Wanneer je last heb van 5 van de volgende kenmerken en deze langer dan twee weken aanhouden is er een kans dat je een depressie hebt. Kenmerken zijn: een aanhoudende sombere stemming, vermoeidheid en lusteloosheid, minder zin in dagelijkse interesses, concentratieproblemen, snel geprikkeld, geen trek, een slecht slaappatroon en zelfmoord gedachten. De klachten betekenen niet automatisch dat je last hebt van een depressie, het kunnen ook burn-out klachten zijn.

Er zijn verschillende dingen die een rol kunnen spelen bij de oorzaak van een depressie. Wanneer je bijvoorbeeld een burn-out hebt en je gaat door met het idee dat het goed komt kan dit zorgen voor een depressie. De gevoelens kunnen ook worden opgewekt doordat je een tijdje op je tenen loopt of wanneer je angstig bent. Een depressie kan komen door verschillende dingen, bijvoorbeeld het innemen van een bepaalde middelen eenzaamheid of erfelijkheid. Op jonge leeftijd kan een depressie ontstaan door psychosociale factoren, hierbij kun je denken aan negatieve gevoelens tegenover vrienden of de toekomst. Wanneer je weinig sociale contacten hebt kan het deze gevoelens alleen maar versterken.

Heb je last van de bovenstaande klachten, denk je dat je depressief bent of weet je niet precies wat het is? Maak dan de psychologische test en kom er achter wat er bij jou speelt en wat daarbij kan helpen.

http://www.drie60.nl