Ace Magazine
Image default
Banen en opleidingen

Dit moet je weten over de Europese droneregels

Er gelden sinds 31 december 2020 andere regels voor drone bezitters. Er zijn nieuwe regels opgezet die heel wat veranderingen met zich meebrengen. Met nieuwe wetgeving moeten veel drone piloten een vliegbrevet kunnen aantonen. Een drone brevet aanvragen is in veel gevallen nodig. Je krijgt nu te maken met drie categorieën, namelijk open, specific en certified. Elke categorie wordt in dit artikel kort toegelicht.

Open categorie, vliegen met een drone voor je plezier

Vlieg je voornamelijk recreatief en plezier dan is de kans groot dat je in de open categorie terechtkomt. Deze categorie vervangt de huidige regeling modelvliegen en ROC light brevet. De open categorie heeft op zijn beurt subcategorieën, namelijk A1, A2 en A3. Drones met weinig risico voor mensen vallen in de A1 subcategorie. A2 subcategorie is voor drones met een maximaal gewicht van 2 kilo en A3 subcategorie voor zwaardere drones van maximaal 25 kilo.

Specific categorie, voor geavanceerde vluchten

Onder de specific categorie vallen geavanceerde vluchten. Denk hierbij aan drones zwaarder dan 25 kilo, die hoger vliegen dan 120 meter en BVLOS vliegen (buiten het zicht vliegen).

Certified categorie, drone vluchten met hoog risico

Deze categorie zijn vluchten met hoog risico. Je kan hierbij denken aan het vervoer van gevaarlijke stoffen of zware vrachten.

Vraag je dronebrevet aan bij EUdronebewijs.nl

De meeste dronepiloten moet vanaf 31 december 2020 een vliegbrevet laten zien die wordt behaald met een kennistoets. Voor zware drones vanaf 500 gram komt daar een tweede theorietoets bij kijken en een praktijkgedeelte. Bij drones die minder wegen dan 250 gram hoef je geen examen te doen. Als het om een speelgoed drone gaat zonder camera hoef je je niet te registreren, anders wel. De kosten voor een vliegbrevet bedragen tien euro en is vijf jaar geldig. Een drone brevet aanvragen doe je via EUdronebewijs.nl. Je leert in jouw eigen tempo in een prettige leeromgeving.

 

https://eudronebewijs.nl/pages/drone-brevet