Ace Magazine
Image default
Auto's en Motoren

Dit moet je weten over rijden met een aanhanger

In veel uiteenlopende situaties kan het handig zijn om met een aanhanger te rijden. Vrijwel iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Ga je verhuizen? Of ga je op vakantie met je gezin? Of wil je tuinafval afvoeren? Kijk eens naar de aanhangers op Hapert.com wat verschillende mogelijkheden met aanhangwagens zijn. En lees hier verder om te weten te komen wat je moet weten over het rijden met een aanhanger.

Aanhanger rijbewijs

Het rijden met een aanhangwagen kan jou kwetsbaarder maken als weggebruiker. Het vergt in ieder geval een zorgvuldige hantering en daarom zijn er ook eisen aan gesteld. Check daarom vóórdat je met de aanhanger de weg op gaat of je aan deze eisen voldoet. Over welk rijbewijs je moet beschikken hangt af van de aanhanger. Met een ‘normaal’ B rijbewijs mag je al een aanhanger trekken waarvan het lege gewicht in combinatie met het laadvermogen niet meer dan 750 kilo bedraagt. Dit maximum gewicht van de aanhanger geldt alleen niet als het lege gewicht en het laadvermogen van de auto en aanhanger samen onder de 3.500 kilo blijft. Dan mag de aanhangwagen zelf dus zwaarder zijn dan 750 kilo. Met een rijbewijs B+ is het maximaal gewicht van de aanhanger 4.250 kilo en met een BE rijbewijs is het maximaal gewicht 3.500 kilo.

Maximum snelheid met een aanhangwagen

Mede vanwege de kwetsbaarheid van een aanhangwagen gelden ook aangepaste maximumsnelheden. Deze regels kunnen per land verschillen. In Nederland geldt dat met een aanhanger van maximaal 3.500 kilo maximaal 90 km/u mag worden gereden. Is de aanhangwagen zwaarder dan 3.500 kilo? Dan geldt een maximumsnelheid van 80 km/u. Bij het overschrijden riskeer je niet alleen een hoge boete, daarmee breng je ook de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers in gevaar. Hieronder lees je gevaren in het gebruik van een aanhangwagen.

De hantering van een aanhangwagen

Het is niet voor niets dat er speciale regels zijn ontworpen voor deelname aan het verkeer met een aanhanger. Het vergt immers in een speciale vorm van bediening. Denk bijvoorbeeld aan het achteruitrijden met een aanhanger. Dan moet je goed uitkijken dat de aanhanger niet tegen de auto aankomt. Ook is het ineens niet meer vanzelfsprekend dat je met het door rechts sturen daadwerkelijk naar rechts gaat. Daarnaast is er altijd een risico dat de aanhanger gaat slingeren. Dit kan door onverwachte stuurbewegingen, maar ook door invloeden buiten jouw macht om zoals wind of een slecht wegdek. Zorg dan altijd dat je rustig vaart mindert en dat je de aanhangwagen stabiliseert. Anders kunnen er nare ongelukken ontstaan. Lees je van te voren dus goed in over de regels van aanhangwagens.

 

Gerelateerde artikelen

Waarom worden dashcams zo populair en welke moet je kopen?

De Beste rijlessen bij rijschool Utrecht in Covid 19 tijden.

Spoedcursus of één rijles per week?