Ace Magazine
Image default
Zorg

Hoe moet je een mondkapje gebruiken?

Veel Nederlanders kopen een mondkapje vanwege Corona, maar er zijn maar weinig Nederlanders die weten hoe je een mondkopje echt moet (her)gebruiken. Mondkapjes helpen namelijk alleen als je ze op de juiste manier gebruikt. Sterker nog, bij verkeerd gebruik van een mondkapje loop je juist kans om besmet te raken.

 

Waar moet je op letten als je een mondkapje gebruikt? 

 • Was je handen eerst met water en zeep
 • Pak het masker bij de elastieken en plaats het om de oren
 • Zorg dat het masker goed aansluit, druk de neusklem goed aan
 • Test het masker door te blazen, controleer of er niet te veel lucht langs je gezicht lekt
 • Draag het masker maximaal 3 uur en raak het daarna niet meer aan
 • Bij het afdoen, alleen de elastieken vastpakken
 • Gooi het masker in de afvalbak en raak deze niet onnodig aan
 • Was vervolgens wederom je handen met water en zeep

Kun je mondkapjes veilig hergebruiken?

Het RIVM stelt dat de mondkapjes in principe voor eenmalig gebruik zijn. Alleen een bepaald type, de FFP2, die door medisch personeel wordt gebruikt, kan men hergebruiken. Hier is in de medische wereld een groot tekort aan. Een simpele wasbeurt is echter niet voldoende. Enige manier waarop deze maskers kunnen worden hergebruikt is met waterstofperoxide. Hiervoor is een waterstofperoxide sterilisator nodig. Zo zou je een FFP2 masker maximaal 3 keer kunnen hergebruiken. En dan nog geeft het ministerie van Volksgezondheid geen garanties. 

Wordt een mondkapje vergoed door de zorgverzekering?

Er is helaas geen vergoeding voor mondkapjes vanuit de zorgverzekering. Het RIVM adviseert mondkapjes ook alleen voor medisch personeel. Mondkapjes helpen namelijk alleen als ze op de juiste manier worden gebruikt.

Mondkapjes in privétijd niet nodig

Met de huidige regels in Nederland is het niet nodig om in je privétijd mondkapjes te dragen. Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen via druppeltjes uit de keel en neus. Door niezen en hoesten worden de druppeltjes verspreid. Ander persoon kan ze inademen en daardoor besmet raken. De druppeltjes kunnen ook via handen worden overgedragen. Bijvoorbeeld als iemand met de handen aan de neus of het gezicht zit en vervolgens een ander een hand geeft. In Nederland blijft iedereen zoveel mogelijk thuis en houden we 1,5 meter afstand van elkaar. Heb je verkoudheidsklachten of koorts dan moet je thuis blijven. Ook is het belangrijk om je te houden aan de hygiënemaatregelen:

 • Was je handen vaak met water en zeep 
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog 
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen

Als elke Nederlander zich hieraan houdt, is het niet nodig om een mondkapje te dragen zoals in andere landen wel het geval is.

https://www.online-verzekeringenafsluiten.nl/mondkapje-gebruiken/

Gerelateerde artikelen

Vier stappen om vooruit te komen in je professionele leven

Consulten geven met e-consult dankzij Vcare

Wat is een cilinderafwijking eigenlijk?