Ace Magazine
Image default
Zakelijke dienstverlening

De engineering van een drukvat

Drukvaten worden gebruikt in verschillende sectoren. Zo worden ze onder andere gebruikt in de procesindustrie, chemische industrie, olie en gas industrie, voedingsindustrie en in de renewable energy industrie. Er worden veel eisen gesteld aan zo’n drukvat en wanneer er niet aan deze eisen voldaan wordt, kan dit ook risico’s met zich meebrengen. Laat uw drukvat daarom engineeren door een gespecialiseerde apparatenbouwer.

Welke risico’s kennen we?

We gaven net al aan dat het belangrijk is dat er aan veel verschillende eisen moet worden voldaan bij de ontwikkeling van een drukvat. Wanneer dit niet gebeurt, kan dit risico’s met zich meebrengen. U kunt hierbij denken aan de onderstaande risico’s.

  • Brandgevaar;
  • Verkeerde materiaalkeuze waardoor het drukvat dus niet duurzaam is of niet goed functioneert;
  • Explosiegevaar;
  • Het vrijkomen van verkeerde stoffen binnenin het drukvat;
  • Lekkage.

Waar moet een apparatenbouwer aan voldoen?

Bij de engineering van drukvaten zijn enkele certificeringen erg belangrijk. Zo kunt u denken aan de ISO 9001 en de PED certificering. Controleer altijd of de apparatenbouwer in het bezit is van zo’n certificering. In sommige industrieën zijn andere certificeringen ook belangrijk. Ga dus na welke certificeringen belangrijk zijn en vraag deze op bij uw apparatenbouwer.

Het kan ook handig zijn om eens referenties op te vragen. Of wellicht staat er op de websites van de engineer een portfolio met producten die ze al ontwikkeld hebben. Het is altijd interessant om dit soort portfolio’s eens te bekijken.

Daarnaast is het van belang dat de apparatenbouwer ervaring heeft met het materiaal dat noodzakelijk is voor de engineering van uw drukvat. Heeft u een dikwandig drukvat nodig? Dan is het belangrijk dat de engineer hier ervaring in heeft.

Tot slot kan het van belang zijn om erachter te komen wat de engineer allemaal zelf in huis heeft en wat niet. Sommige apparatenbouwers hebben alles zelf in beheer en sommige besteden ook nog onderdelen uit. Zoals bijvoorbeeld een sterkteberekening. Dit kan invloed hebben op de levertijd.

 

Gerelateerde artikelen

5 Tips om het energielabel van je bedrijfspand te verbeteren

Iedere dag na werk je pand in Sneek schoonmaken?

Incassobureau Ede