Ace Magazine
Image default
Zakelijk

Online administratie voor Zzp’ers

Naast dat het als starter verplicht is om je zakelijke administratie bij te houden, is het ook erg belangrijk voor je onderneming. Zo hou je overzicht in je zaken en krijg je geen problemen met de Belastingdienst. 

 

Je kan er voor kiezen om je administratie te laten doen door een accountant. Maar je kan er ook voor kiezen om zelf je administratie bij te houden. Als je zelf je administratie bijhoud kun je dit online of offline doen. Steeds vaker kiezen Zzp’ers ervoor om zelf online hun administratie bij te houden. Hiervoor zijn veel programma’s beschikbaar. In deze blog leggen wij je uit wat zakelijk administratie precies in houd en wat de voordelen zijn van zelf je online administratie doen.

Zakelijke administratie online bijhouden 

Zakelijke administratie houd in dat alle bonnen en facturen van al je inkomsten en uitgaven netjes en overzichtelijk bewaard worden. Je zakelijke administratie verklaard namelijk al je financiële zaken. Let wel goed op dat je het juiste btw tarief gebruikte. Zorg er ook voor dat je op tijd je aangifte doet bij de Belastingdienst. Als jij je zakelijk administratie op orde hebt kun je deze gebruiken om een winst- en verliesrekening, een balans en een kasstroomoverzicht op te stellen. Dit valt onder boekhouden. 

 

Bij het kiezen van een online administratie programma is belangrijk dat je het verschil weet tussen boekhouden en administratie bijhouden. Niet alle online programma’s bieden namelijk de mogelijkheid om beide te doen. Met online administratie programma’s kun je bijvoorbeeld makkelijk een factuur maken, maar vervolgens geen balans opstellen. 

Voordelen van online administratie voor Zzp’ers

Er zijn veel voordelen op te noemen van online je administratie bijhouden voor Zzp’ers. Het meest voor de hand liggende voordeel is dan ook dat het voor Zzp’ers goedkoper is om je eigen administratie bij te houden in vergelijking met het inhuren van een accountant. 

 

Daarnaast heb je met een online administratie programma overal toegang tot je administratie. Als Zzp’er kun je natuurlijk veel onderweg zijn. Zolang je internet hebt kun je overal inloggen wanneer je maar wilt. Je hebt ook een duidelijk overzicht van al je zaken. Alle facturen, offertes en bonnen op een overzichtelijk plek. Je kan eenvoudig zien welke facturen nog open staan en bijvoorbeeld een betaalherinnering sturen. 

 

Een ander voordeel is dat ook veel inzicht krijgt in je producten of services. Zo zie je duidelijk waar je de meeste winst mee behaald en wat wellicht minder effectief is. Het laatste voordeel van online administratie is dat het veel tijd bespaard vergeleken met offline je administratie doen. Veel dingen worden namelijk geautomatiseerd zodat jij zo min mogelijk tijd kwijt bent aan je administratie.  

 

Gerelateerde artikelen

Wat zijn de voordelen van het kopen van zilver en goud?

Onderdelen van CNC-routermachine

Een rechtsbijstandsverzekering online afsluiten, dat is handig!