Ace Magazine
Image default
Woning en Tuin

Waarom een bouwtechnische keuring laten doen?

In je zoektocht naar een nieuw huis heb je waarschijnlijk al genoeg zaken aan je hoofd. Dan is er ook nog de optie om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit kost extra geld, maar het zorgt wel voor meer zekerheid. Een bouwkundige keuring inplannen is dus zeker geen slecht idee. Wij geven je 5 redenen waarom.

Nummer 1: Kom niet voor onaangename verrassingen

Alleen een gespecialiseerde vakman of ingenieur kan een gebouw beoordelen op eventuele gebreken. Door zo’n bouwkundige in te schakelen, weet je zeker dat er goed gekeken gaat worden naar bijvoorbeeld de staat van de fundering, de dakconstructie of de kozijnen. Je weet dan vooraf al hoe het met de woning gesteld is en dus wat voor woning je gaat kopen. Dat voorkomt nare verrassingen achteraf.

Nummer 2: Duidelijkheid in de toekomst

Er wordt niet alleen gekeken naar de huidige gebreken bij een bouwkundige keuring, maar ook de toekomst wordt hier alvast in meegenomen. In het rapport dat je krijgt staat ook samengevat wat er in de toekomst gedaan moet worden aan reparaties en onderhoud. De kosten worden hierbij al voor je vermeld. Zo is voor de toekomst alvast duidelijk welke werkzaamheden en welke kosten je aan je toekomstige woning kunt verwachten.

Nummer 3: Een betere onderhandelingspositie

Onderhandelen over de prijs gaat beter met een bouwkundige keuring op zak. Is bijvoorbeeld aangetoond dat er flink geklust moet worden, heb je een goede aanleiding om een lagere prijs voor het huis te kunnen bieden. Zolang de koper deze gebreken niet vooraf heeft besproken of hier zijn prijs al op aan heeft gepast, kun je met een bouwkundige keuring een stuk sterker onderhandelen.

Nummer 4: Fiscaal aftrekbare kosten

Een bouwkundige keuring kost inderdaad nog wat extra geld bij het aanschaffen van een nieuw huis, maar je kunt deze kosten fiscaal aftrekken. Dat kan in hetzelfde jaar als waarin je de woning hebt gekocht, aangezien deze als deel van de koopsom gezien kunnen worden.

Nummer 5: Een hypotheek of verzekering aanvragen

Sommige banken of verzekeraars vragen eerst een bouwkundige keuring van het huis voor ze een hypotheek of verzekering verstrekken. Hiervoor moet je wel een rapport hebben dat wordt geaccepteerd door de Nationale Hypotheek Garantie en daarmee ook door banken en verzekeraars. Door samen te werken met een partner als Huiskeur.nl hoef je je daar in elk geval geen zorgen over te maken.

Gerelateerde artikelen

De dakdekker van de Bollensteek!

Tips voor een beter en gezonder gazon

De stroomvoorziening in het Tiny House