Houten tuinmeubelen overwinteren

Houten tuinmeubelen overwinteren

  • januari 21, 2021
  • 0 comments

Een tuin zonder geschikt tuinmeubilair is als een bloembed zonder bloemen. In onze online shop Bene Living bieden wij u een grote diversiteit aan tuinmeubelen die zorgen voor comfort en esthetiek in uw eigen tuin, op het terras, op het balkon, in de volkstuin, op het dakterras en ook op een kampeervakantie. Maar zelfs de mooiste zomer komt op een gegeven moment tot een einde en het is tijd om de tuinmeubelen wintervast te maken. Om jarenlang van uw houten tuinmeubelen te kunnen genieten, is de juiste verzorging van het hout belangrijker dan sommigen misschien denken. De kleine hoeveelheid geïnvesteerde tijd is echter de moeite waard en uw houten tuinmeubelen zullen u er volgend seizoen dankbaar voor zijn.

Waarom teak bijzonder geschikt is voor tuinmeubelen

Veel van de tuinmeubelen in onze online shop zijn gemaakt van robuuste houtsoorten zoals teak, acacia hoek of robuust rotan en wicker. Teakhout is een bijzonder robuust en veerkrachtig natuurproduct, dat oorspronkelijk afkomstig is uit de bossen in Zuid- en Zuidoost-Azië. Als belangrijkste exporthout halen we ons teak rechtstreeks uit grote plantages, waar het wordt verbouwd voor gebruik. Scheepsbouwers gebruiken hout al honderden jaren om bijzonder stabiele en robuuste schepen te bouwen. In tegenstelling tot veel andere houtsoorten trotseert teak zelfs zout water. Teak wordt nog steeds gebruikt voor scheepsdekken en boten. De niet meer gebruikte planken van de boten worden dan vaak gebruikt voor hoogwaardige meubelen in een vintage look. In Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen wordt teak nog steeds gebruikt in infrastructuur voor het bouwen van bruggen en huizen. Een van ‘s werelds beroemdste toeristische attracties is de 1,2 km lange teakbrug, die rond 1849 in Mandalay werd gebouwd en nu de langste teakbrug ter wereld is. In Bangkok staat het Vimanmek Palace, dat ruim 150 jaar geleden volledig uit teakhout is gebouwd. Deze twee en vele andere structuren getuigen dat teak perfect is voor tuinmeubelen van hoge kwaliteit.

Bijzonderheden van teak

Omdat teak een natuurlijk product is, kan het in de loop van de tijd een grijs-zilververkleuring ontwikkelen, ook wel het zogenaamde patina genoemd. Zelfs bij een uitgesproken verkleuring heeft dit geen invloed op de duurzaamheid van het teak. Het hout werkt ook in de vorm van een buitenmeubel. Door weersomstandigheden en verschillende temperaturen kunnen kleine scheurtjes ontstaan. Deze kleine scheurtjes worden vaak ten onrechte gezien als reden voor een klacht. Het hout van de teakboom heeft een donkerbruine tot gele kleur en een egale en zeer esthetische nerf. Het hoge rubbergehalte in het hout zorgt ervoor dat het oppervlak van de meubelen niet alleen zuur-, schuur- en waterbestendig is, maar ook UV-straling en vocht weerstaat.

Winter – tuinmeubelen buiten of binnen opbergen?

Ook uw tuinmeubelen staan ​​het liefst warm en droog. Een grote wintertuin is er dan ook bijzonder geschikt voor Om uw strandstoel in de winter tegen nat en koud te beschermen. De tuinmeubelen kunnen ook in de kelder of garage of in een droge tuinschuur worden opgeborgen. Als u niet over de benodigde ruimte beschikt, kan een geschikte beschermhoes en de daarbij behorende zorg voor de houten meubelen helpen.

Teakhouten meubelen behandelen met olie

Als het gaat om de uitstraling van teak, lopen de smaken soms uiteen. Sommigen geven de voorkeur aan de natuurlijke uitstraling van hun tuinmeubelen, anderen zorgen ervoor dat het hout een rijke bruine tint krijgt door regelmatige onderhoudsbehandelingen. Om voortijdige scheurvorming en het ontstaan ​​van patina te voorkomen, heeft u de mogelijkheid om uw meubelen meerdere keren per jaar te behandelen met een olie of een glazuur. Dit betekent dat het hout lange tijd soepel blijft en vervolgens klaar is om te wachten op het volgende gebruik in het komende voorjaar, bedekt met een geschikt beschermend zeildoek. Op droog hout dienen altijd verzorgingsproducten zoals glazuur of olie te worden aangebracht. Verkleuring of afbladderende verf dient vooraf zorgvuldig te worden verwijderd en geschuurd, zodat het meubelstuk optimaal kan worden geïmpregneerd. Onbehandelde meubelstukken dienen voor de oliebehandeling zorgvuldig te worden gereinigd en volledig vrijgemaakt van vuilresten. Dek vochtige houten meubelen in geen geval af met een beschermend zeildoek, anders kan er snel schimmel ontstaan. Een conventionele plastic zak is ook niet geschikt om houten meubels mee te bedekken. Velen gebruiken een groot zeildoek, spannen het over hun houten meubels en zetten de randen vervolgens vast met grote stenen.