Ace Magazine
Image default
Woning en Tuin

Een epoxyvloer kan ook in je woning een uitkomst bieden

Gietvloeren in woningen bestaan meestal uit polyurethaanhars, maar een epoxyvloer kan in die setting soms ook een uitkomst bieden. De reden waarom polyurethaanhars vaak de voorkeur heeft is omdat het zachter is, het rekt beter en kan gecombineerd worden met vloerverwarming. Een epoxyvloer ken je uit parkeergarages, uit werkplaatsen, magazijnen en andere gebouwen waar de vloer zwaar wordt belast. Zelfs in laboratoria en garages kan een epoxyvloer een uitstekende keuze zijn. Maar hoe vertaalt zich dat naar een woning? Lees hier meer over situaties waarin je thuis het beste voor epoxyhars kiest.

Een epoxyvloer is bestand tegen lekkages

Epoxyvloeren zijn beter bestand tegen vloeistoffen dan polyurethaanvloeren. Deze laatste vloersoort is waterdicht, maar kan gaan vlekken als er zuren of andere hardnekkige stoffen op worden gemorst. Een epoxyvloer kan daar tegen. Daarom vind je hem ook vaak in laboratoria waar gewerkt wordt met schadelijke stoffen en in andere omgevingen, zoals parkeergarages waar auto’s kunnen lekken. Het is daarom een perfecte vloer voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Daarbij is hij ideaal als je een werkplaats hebt.

Zware belasting is geen probleem

Epoxyvloeren zijn harder en sterker dan polyurethaan vloeren en daardoor ook minder flexibel. Door deze kenmerken is het geen probleem om je epoxyvloer zwaar te belasten. Dit is dan ook waarom parkeergarages en werkplaatsen met deze vloer worden uitgerust, auto’s, vrachtwagens, machines en andere zware voertuigen kunnen er probleemloos regelmatig overheen rijden. Een epoxyvloer kan dan ook erg goed gelegd worden in je garage waar je jouw auto’s bewaart of zelfs als oprit buiten.

Elke situatie zonder vloerverwarming

Theoretisch zijn epoxyvloeren overal toepasbaar, maar zijn ze niet geschikt op vloerverwarming. Daar zijn ze te hard en sterk voor. De vloer kan het krimpen en uitzetten wat plaatsvindt bij temperatuurverschillen niet opvangen en dan ontstaan er barsten en scheuren. Daarom is polyurethaanhars in die situatie beter. Dat rekt wel mee en is flexibeler. Epoxyvloeren zijn dus eigenlijk in elke situatie te plaatsen, zolang ze niet flexibel hoeven te zijn. Toch zijn ze in een woning vaak de tweede keuze.

 

Wanneer is deze vloer niet geschikt?

Er zijn redenen waarom epoxyvloeren meer in commerciële- en minder in particuliere omgevingen worden geplaatst. Vloerverwarming is daar een belangrijke reden voor, want steeds meer woningen worden op die manier verwarmd. Een epoxyvloer is ook minder geschikt als je in een appartement woont, want het contactgeluid is sterker. Daar krijgen je buren dan veel last van. Heb je kinderen, dan is een vloer met epoxyhars mogelijk te hard. Deze kruipen, zitten, vallen en schuiven over de vloer en dan is het fijn als hij wat zachter is. Tevens voelt epoxyhars vaak kouder aan, wat ook niet lekker is voor kinderen.

Een weloverwogen keuze

In alle andere situaties is epoxyhars een uitstekende keuze. Het is sterk, gaat erg lang mee en zal nauwelijks beschadigen, zelfs niet door zuren en zware belasting. Denk voordat je een gietvloer laat plaatsen van G-vloeren.nl goed na over de harssoort en maak een weloverwogen keuze.