Ace Magazine
Image default
Woning en Tuin

Creëer borders waar wel planten in groeien

Wil jij graag je tuin aanpakken en aan de hand van borders je tuin structuur geven? In dit artikel vertellen we je de beste tips voor het aanleggen van borders en welke ophoog tuinaarde je bijvoorbeeld het beste kunt gebruiken. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om over de vorm en de grootte van de gewenste borders na te denken. De mogelijkheden hangen uiteraard af van het oppervlakte van je tuin. En bedenk bij het maken van het ontwerp ook na over de hoogte van je planten en hoe lang deze zullen bloeien. Kies vervolgens je ontwerp. Ga je liever voor een rustig, modern ontwerp met rechte randen? Of ga je liever voor een natuurlijke vorm met golvende lijnen? 

Wat is de beste aanleg tijd?

Wil je zelf een border aanleggen, dan is de beste tijd van het jaar hiervoor in het voor- of najaar, als de grond wat vochtiger is. En kies uiteraard voor de juiste potgrond. Over het algemeen  biedt de bestaande grond in je tuin meestal niet genoeg voedingsstoffen om al jouw mooie planten optimaal te kunnen laten groeien. Daarom is het verstandig om je huidige tuinaarde te vermengen met andere tuinaarde en potgrond. Zo kun je bovendien je borders eenvoudig ophogen of egaliseren terwijl je tegelijkertijd de juiste grondstoffen welke rijk aan organisch materiaal zijn gebruikt. Zo kunnen de wortels optimaal groeien en zullen je planten optimaal bloeien.

Kies je kleur

Denk voor de aanschaf van je zaden en planten ook na over de kleuren die je terug wilt zien in de tuin, Hou je juist van van kakelbont meng dan bijvoorbeeld de kleuren rood, geel, oranje, en blauw. Of ga je liever voor één hoofdkleur of bijvoorbeeld verschillende tinten blauw. Ook bladplanten hebben met hun verschillende groentinten invloed op de kleur van je borders. Zo komen bloemkleuren tegen donkergroene bladeren sterker uit en verzachten witbonte en zilverkleurige planten het geheel juist. Wil je rust creëren? Ga dan voor siergrassen, deze geven met hun bruine en stro gele halmen een rustige toets aan je borders.

Zorg voor een vierseizoenen border

Met een zogeheten vier seizoenen border is er ieder seizoen van het jaar iets te beleven in je border. Dat bereik je eenvoudig met de juiste combinatie van groene planten, struiken en siergrassen. Zorg voor een variatie in bloeimaanden van de overige vaste planten en je zaadmengsels. Vergeet vooral niet wat langbloeiers op te nemen in je borders en zorg voor een mooie mix van planten!