Ace Magazine
Image default
Winkelen

Kraamcadeau ideeën voor als je er echt niet meer uitkomt

Het is natuurlijk logisch dat je iets leuks meeneemt voor de kleine als je vriendin of zus is bevallen. Je hebt al die negen maanden met haar meegeleefd en bent zo blij dat de baby er nu is. Al meer dan een half jaar ben je aan het denken wat nu het mooiste is van alle kraamcadeaus die je voorbij hebt zien komen als je weer eens een rondje webwinkels deed. Conclusie: je komt er niet uit en niks lijkt goed genoeg. Hieronder lees je de oplossingen voor dit probleem.

Maak het persoonlijk

Elk cadeautje is gewoon een cadeautje, hoe duur of goedkoop of bijzonder het ook is. Als je haar goed kan vertellen waarom je dit hebt uitgekozen om te geven, dan krijgt het meteen meer betekenis. Het laat zien dat je van haar houdt, dat je er moeite voor hebt gedaan en dat je het belangrijk vindt. Je kan je persoonlijke verhaal bijvoorbeeld op een mooie kaart schrijven die je geeft bij het kraamcadeautje. Dan blijven de woorden langer hangen en kan je vriendin het nog eens teruglezen. Zeker jaren later is dat zo bijzonder om te zien wat je woorden toen waren om haar kindje toen welkom te wensen.

Een andere manier om een cadeau persoonlijk te maken is door de naam van de baby erin te verwerken. Misschien kan je iets met het geboortekaartje doen (daar maken ze kisten en stoeltjes van in het zelfde genre). Of je kan de voornaam laten stempelen of graveren in een sieraad voor de baby. Dat zijn dingen die ouders bewaren voor later. Speelgoed en kleding verdwijnt in de loop der jaren, maar dingen met de naam van je kindje erop blijf je zo lang mogelijk bewaren. Dat is een ding dat zeker is.

Vraag (of luister) wat ze als kraamcadeau wil

Je kent haar maar al te goed, dus je bent tijdens haar zwangerschap vast al veel te weten gekomen over waar ze van houdt en wat ze echt afschuwelijk vindt. Qua kleur, materiaal, stijl of dingen. Dat kan net het verschil maken tussen ‘wat een leuk cadeau’ en ‘dankjewel, wat lief’ waarna het een mooi plekje krijgt achter in de kast.

Wees wijs en houd je ogen en oren open. Misschien heeft ze wel iets op haar wensenlijstje staan dat ze nog niet heeft aangeschaft of heeft ze laatst zelf een cadeautje voor een pas bevallen moeder gekocht dat superleuk was en dat ze dan weer niet zo snel voor zichzelf zou kopen. 

Misschien kan je haar een beetje uithoren, of nog slimmer: gewoon vragen wat ze leuk zou vinden als cadeau voor haar kraamperiode. Dat is misschien niet zo origineel, maar je weet wel waar je aan toe bent. Sommige moeders zijn juist dolgelukkig als je het ze vraagt. Dan willen ze bv allemaal bonnen van Zara om daar vervolgens helemaal los te gaan met de babykleertjes.

Laat haar zelf kiezen

Wil je het zekere voor het onzekere nemen en durf je niet te kiezen welk sieraad of babypakje ze nou exact wil? Geef haar dan een cadeaubon van de winkel waar ze helemaal gek van is en waarvan je weet dat ze daar graag shopt. Natuurlijk wel met een heel persoonlijk berichtje erbij zoals in de eerste alinea, want dat maakt het een echt cadeau. Misschien een mooi gedichtje erbij en misschien de afspraak dat je graag gezellig met haar meegaat als jullie gaan shoppen. Lekker met de kleine erbij en dan lunchen in jullie favoriete hotspot in de stad. Zij blij, jij blij.

Doe het samen, meer budget

Heb je een vriendinnengroep, dan is het ook een goed idee om samen iets te geven. Bijvoorbeeld een kraammand met een heleboel verschillende cadeautjes erin of een wat groter item zoals een kinderstoel die ze al zolang wilde of een hele handige buggy. Samen heb je al snel een flink bedrag bij elkaar en dan kan je echt iets groots kopen. Het is dan wel leuk om het ook samen te geven, bijvoorbeeld wanneer jullie samen voor het eerst weer bij elkaar zijn. Maar het – vooral met grotere groepen – niet te lang en blijf maar even op kraamvisite.

Want een kraamcadeau is leuk om te krijgen, maar de visite is erg vermoeiend als je pas bent bevallen.