Tips voor veilig klussen

Tips voor veilig klussen

  • december 16, 2020
  • 0 comments

Klussen begint steeds populairder te worden en het is leuk ook, dus dat is niet zo heel gek. Toch gebeuren er ook veel ongelukken onder de doe-het-jezelvers. Daarom is het belangrijk dat je zo veilig mogelijk te werk gaat als je aan de slag gaat. In dit artikel geven we je een aantal tips daarvoor.

Goede kleding

Draag goede, stevige kleding zonder loshangende franjes. Deze losse stukken kunnen gemakkelijk ergens in een machine blijven hangen en voor je het weet ben je dan een arm kwijt. Zorg ook voor stevige schoenen, als je echt flink aan de slag gaat het liefst met een stalen neus. Ook een helm kan in sommige gevallen handig zijn en denk ook aan bijvoorbeeld handschoenen of een veiligheidsbril en dergelijke. 

Opruimen

Als je aan klussen denkt, denk je misschien niet direct aan een nette, schone omgeving. Dat zal ook zeker niet gebeuren, maar het is wel belangrijk dat je tijdens het klussen geordend werkt. Ruim de spullen die je niet gebruikt op en zet de spullen die je wel nodig hebt op handige plekken, zodat je hier niet over kunt struikelen. Denk hierbij ook aan elektriciteitskabels en bouwlampen. Bouwlampen kunnen ook nog eens enorm warm worden, leg hier dan ook geen spullen op of tegenaan, want de kans op brand wordt dan erg groot. Let zelf ook op dat je de lamp niet aanraakt wanneer deze aan staat of net aan heeft gestaan. 

Werken op hoogte

Wanneer je gebruik maakt van een trap, een ladder of een rolsteiger, is het extra belangrijk dat je goed op je veiligheid let. Mensen die onder je rolsteiger door, of erlangs lopen moeten dat veilig kunnen doen, zonder dat ze het risico lopen dat er spullen op hun hoofd vallen. Zelf wil je natuurlijk ook niet naar beneden vallen en daarom is het belangrijk om niet te veel spullen op je steiger te zetten en geen gekke dingen te doen. 

Elektriciteit en vluchtige stoffen

Zet, als je met elektriciteit aan de slag gaat, eerst de elektriciteit uit en test dan ook even of deze echt uit is. Laat anderen in het huis weten dat jij met de elektriciteit aan de slag gaat en dat niemand deze eerder aan mag zetten. 

 

Het is sowieso handig om een raam open te zetten als je gaat klussen, maar wanneer je met vluchtige stoffen aan de slag gaat is dit erg belangrijk. Verf, terpentine en andere stoffen kunnen behoorlijk in de lucht gaan hangen en dit kan op je longen slaan of je kunt er duizelig van worden. Zorg daarom voor een goede ventilatie van de ruimte en draag eventueel een speciaal mondmasker.