Ace Magazine
Image default
Mode en Kleding

Het verschil tussen oogheelkunde en optometrie

Veel mensen zijn in de war over de verschillen tussen optometrie en oogheelkunde. Hoewel ze allebei te maken hebben met oogzorg, bestaan er verschillende misvattingen tussen de twee. Oogartsen en optometristen spelen beide een belangrijke rol in de oogzorg, maar het niveau van hun opleiding en deskundigheid is nogal verschillend. Hier lees je alles over het verschil tussen oogheelkunde en optometrie

Optometrie

Optometristen zijn beroepsbeoefenaren in de oogzorg die primaire gezichtszorg verlenen, variërend van het testen en corrigeren van het gezichtsvermogen tot het diagnosticeren, behandelen en beheren van veranderingen van het gezichtsvermogen. Een optometrist is geen arts. Hij behaalt het diploma van doctor in de optometrie (OD) na vier jaar optometrie te hebben gestudeerd, voorafgegaan door ten minste drie jaar universiteit. 

Zij hebben een vergunning om optometrie uit te oefenen, wat in de eerste plaats inhoudt dat zij oogonderzoeken en oogtests uitvoeren, corrigerende lenzen voorschrijven en verstrekken, bepaalde oogafwijkingen opsporen en geneesmiddelen voor bepaalde oogziekten voorschrijven.

Oogheelkunde

Een oogarts is een arts die gespecialiseerd is in oog- en gezichtszorg. Oogartsen verschillen van optometristen in hun opleidingsniveau en in wat zij kunnen diagnosticeren en behandelen. Een oftalmoloog is een arts met een universitaire opleiding en ten minste acht jaar aanvullende medische opleiding, en is bevoegd om geneeskunde en chirurgie uit te oefenen. 

Een oogarts diagnosticeert en behandelt alle oogziekten, voert oogoperaties uit en schrijft brillen en contactlenzen voor en past ze aan om problemen met het gezichtsvermogen te corrigeren.

Het verschil tussen optometrie en oogheelkunde

Hoewel oogartsen zijn opgeleid om alle oogproblemen en aandoeningen te behandelen, zijn sommigen gespecialiseerd in een specifiek gebied van medische of chirurgische oogzorg. Dit type oogarts wordt een subspecialist genoemd. Zij volgen gewoonlijk een of twee jaar aanvullende, meer diepgaande opleiding, een zogenaamde fellowship, in een van de belangrijkste subspecialismen, zoals glaucoom, netvlies, hoornvlies, pediatrie, en andere. 

Deze extra opleiding en kennis bereidt een oogarts voor op de behandeling van meer complexe of specifieke aandoeningen in bepaalde delen van het oog of bij bepaalde groepen patiënten.

Laat je ogen checken

We zijn allemaal op meer manieren afhankelijk van ons gezichtsvermogen dan we ons misschien realiseren. Zonder gezond zicht kan ons vermogen om te werken, te spelen, te rijden of zelfs een gezicht te herkennen drastisch worden aangetast. Veel factoren kunnen ons gezichtsvermogen beïnvloeden, waaronder andere gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk of diabetes. Het hebben van een familielid met een oogaandoening kan je ook vatbaarder maken voor die aandoening. Oogaandoeningen die het gezichtsvermogen aantasten, kunnen zich op elk moment voordoen. Heel vaak zijn ze in het begin onmerkbaar en moeilijk op te sporen.

Daarom is het zo belangrijk dat je op je veertigste naar een oogarts gaat voor een volledig oogheelkundig onderzoek, en daarna zo vaak als de oogarts voorschrijft. Bezoek een opticien in Roermond.

http://heimingaben.nl