Ace Magazine
Image default
Internet

Wat is een VPN en is het bruikbaar voor bedrijven?

 

Het aantal zakelijke gebruikers van VPN (Virtual Private Network) groeit hard. Bedrijven hechten telkens meer waarde aan hun privacy, dus ook online. Degenen die hier aandacht aan besteden doen dit op grote schaal door middel van een VPN-verbinding, welke je beschermt op het gebied van privacy en veiligheid.

Wat is een VPN?

Een VPN zorgt ervoor dat jouw verbinding met het internet beveiligd wordt. Iedereen die het internet opgaat, heeft zijn eigen IP-adres. Het IP-adres identificeert jouw computer, zoals bijvoorbeeld een telefoonnummer dit doet voor een telefoon. Het is in andere woorden de ID-kaart van jouw internetverbinding en kan gekoppeld worden aan jouw als persoon, maar ook aan jouw adres. Hierdoor kun je door middel van je IP-adres geïndentificeerd worden en kan jouw internetgedrag getraceerd worden, of toch niet? Een VPN zorgt ervoor dat dit niet langer mogelijk is.

Jouw Virtual Private Network (VPN) zorgt er dus voor dat jouw gegevens gecodeerd worden door het naar een externe server te sturen. Deze server stuurt jouw verzoek dan weer door naar het internet. Hierdoor lijkt het net alsof jij ergens anders op het internet bent en verandert jouw IP-adres.

 

Waar zorgt een vpn voor?

De drie voornaamste zaken die een VPN-verbinding voor je regelt zijn: Beveiliging, anonimiteit en je ongestoord je kunnen begeven op het internet.

  • Beveiliging: Door middel van een VPN wordt al jouw internetverkeer, die wellicht onderschept wordt door kwaadwilligen zoals hackers en overheden, gecodeerd.
  • Anonimiteit: Als je verbinding maakt met een VPN-server, veranderd jouw IP-adres met je mee. Je krijgt het IP-adres van de server. Hierdoor ben je volledig anoniem en kan jouw locatie en identiteit niet langer achterhaalt worden.
  • Vrijheid: Als bonus op de taart kan een VPN-provider jou waar dan ook ter wereld verbinding laten maken. Je kunt bijvoorbeeld verbinding maken met een server in Azië, en anderen zullen jouw IP-adres als Aziatisch zien. Dit is handig in landen waar internet niet vrij toegankelijk is door middel van censuur, beperkingen op social media en onvolledige toegang tot online streamingsdiensten. Als Nederlander ben je hier ook aan onderhevig aangezien veel Nederlandse websites en streamingsdiensten alleen toegang geven met Nederlandse IP-adressen. Als jij op vakantie bent in Salou, zou je dus geen toegang hebben tot deze websites, maar wel met een VPN. Je zou echter ook meer mogelijkheden kunnen openen op Netflix, door simpelweg met de Amerikaanse variant verbinding te maken.