Acemag

Installeren van een inductie kookplaat

Als u op zoek bent naar manieren om duurzamer en milieuvriendelijker te koken, dan is het koken op een inductie kookplaat een prima oplossing. Tegenwoordig installeren steeds meer mensen een inductie kookplaat in hun keuken. De kooktijd wordt minder en u kunt de temperatuur perfect regelen als u gebruik maakt van inductie. Nog een bijkomend voordeel; de inductiekookplaat is enorm zuinig in gebruik. Dit merkt u niet alleen in de kosten voor gas, maar ook in de kosten voor water en licht. Dus wilt u meer weten over de installatie van een inductie kookplaat? Lees dan verder.

 

Wat is een inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat is opgebouwd uit elektrische spoelen. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld. Dit magnetische veld zorgt ervoor dat er op de bodem van de pan een wervelstorm ontstaat. Hierdoor ontstaat er een weerstand, die vervolgens omgezet wordt in warmte. Omdat er sprake is van een magnetisch veld, wordt alleen de pan warm en blijft de inductie kookplaat koel. Op deze manier is het onmogelijk om u te verbranden en is koken op een inductie kookplaat een veilig voor jong en oud.

 

Is de installatie van een inductie kookplaat moeilijk?

Hoe werkt de installatie van een inductie kookplaat? Als u in het bezit bent van de juiste aansluiting, hoeft de installatie van een inductie kookplaat niet moeilijk te zijn. Om een inductie kookplaat aan te kunnen sluiten moet uw keuken voorzien zijn van een zogenoemde Periflex aansluiting. Dit is een stopcontact die bestaat uit vier contactpunten. Als u gebruik maakt van keukenapparatuur die veel stroom verbruiken, dan kunt u deze hierop aansluiten. Deze Periflex aansluiting is aangesloten aan de groepenkast met een kookgroep. Een koopgroep bestaat uit een aardlekschakelaar en twee installatiegroepen.

 

Heeft u geen Periflex aansluiting? Dan zal deze geïnstalleerd moeten worden.

 

Laat uw inductie kookplaat installeren door een erkend elektricien

Wilt u er zeker van zijn dat uw inductie kookplaat op de juiste manier wordt geïnstalleerd? Laat het dan over aan een erkend elektricien. Op deze manier weet u zeker dat er geen kortsluiting ontstaat, waardoor de kans op schade binnen de perken blijft.