Ace Magazine
Image default
Eten en drinken

Moderne BBQ’s voor fijnproevers

Fijnproevers zijn niet tevreden met een eenvoudige worst. Waarom zouden ze? Vele verfijnde recepten kunnen op moderne apparatuur worden bereid. Langzame gerechten zoals runderborst en varkensvlees zijn momenteel populair. Goed geïsoleerde, afsluitbare houtskoolapparaten worden hiervoor aanbevolen. Je kunt het vlees erin op bijzonder lage temperaturen koken tot het mals is.

Pizza’s bakken met een BBQ

Ook pizza’s kunnen worden bereid met een BBQ. Voorwaarde is een platte pizzasteen van hoogwaardig cordieriet, vuurvaste baksteen, speksteen of graniet. Voor Aziatische gerechten zijn er toepassingen in de vorm van een wok. Je kunt een warme Chili con Carne bereiden in de Nederlandse Oven. Dit is een gietijzeren pot met een deksel – je kunt er zelfs brood in bakken.

Indirecte warmte voor sappig vlees

Traditioneel sissen de worsten direct over de kolen heen, zodat ze van buitenaf knapperig worden. Dit staat bekend als direct barbecueën. Het probleem is dat vet en jus snel in de kolen druppelen, waardoor chemische verbindingen ontstaan die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Het proces is ook minder geschikt voor levensmiddelen die een langere kooktijd vereisen of een zachtere textuur hebben dan worst. De indirecte methode komt ten goede aan braadstukken, spareribs, rosbief, kip en een hele vis. Hetzelfde geldt voor groentespiesjes met artisjokken, gemarineerde champignons, cherrytomaten en uien. Zo werkt het:

  • Je duwt de houtskool naar de randen en plaatst het voedsel in het midden op de BBQ. Omdat het niet boven de kolen is, kan er geen vet in druppelen.

  • Met een gas BBQ moet de middelste brander worden uitgeschakeld en de kap worden gesloten.

  • De warmte stijgt in de deksel naar boven en circuleert van daaruit gelijkmatig.

  • Koken duurt langer bij lagere temperaturen – dus alles blijft sappiger.

 

 

https://www.debbqwinkel.nl