Ace Magazine
Image default
Dieren

Ratten bestrijden door op te ruimen in de tuin

Zwarte en bruine ratten classeren we in de lage landen als gevaarlijke knaagdieren, de redenen hiervoor zijn dan ook legio:
– knaagschade
– psychologisch effect op mensen (angst,…)
– bevuilen van voedsel
– dragen van ziektekiemen

En toch is ratten verdelgen niet zomaar een kwestie van wat gif of en val uitzetten. Effectieve ongediertebestrijding is liefst preventief, maar gebruikt ook de kennis van de leefgewoontes van het ongedierte, de verschillen tussen de soorten en het type van plaag (in huis, buurt of buiten).

Eens we ratten bestrijden moeten we ook opletten dat hun soortgenoten het vrijgekomen territorium niet komen claimen, er zijn simpele stappen die we kunnen nemen om dit te verhinderen.

1) Verhinderen van makkelijke verplaatsingen: ratten, en knaagdieren in het algemeen, zijn prooidieren van grotere aaseters. Zo proberen dan ook steeds zo veilig mogelijk rond te trekken, dit wil zeggen uit het zicht van hun natuurlijk vijanden.
Holen en looppaden langs muren, losliggende planken of opgestapelde dozen naast een gebouw zijn perfecte voorbeelden hiervan. Maar ook struiken of bosjes dicht tegen de muur of stapels brandhout zijn ideaal voor hen om zich te verplaatsen, of bij ophopingen zelfs om zich toegang te verschaffen tot hoger gelegen delen van een gebouw.
Probeer alles dus zo netjes mogelijk te houden en niet te lang te laten staan, moet je toch voor lange termijn iets opstapelen buiten doe het dan 30 cm van de grond en stapel nooit tegen de muur van je gebouw.
2) Een nette tuin: Begroeiing tot tegen het gebouw is uit den boze, laat hier steeds een strook tussen de muur en de beplanting, ook klimplanten en bomen mogen niet dichter dan een zestigtal centimeter bij ramen of dakranden komen.
3) Roosters op afvoerbuizen, dakgoten en riolering.
4) Vergeet ook niet doorvoeropeningen doorheen het gebouw te dichten, anders heb je een snelweg voor de beestjes gemaakt.
5) Sluit deuren en ramen stevig en zorg waar nodig voor roosters of hekwerkjes.

Ben je niet zeker of jou woning wel veilig is tegen ratten? Limas Hygienics komt niet enkel ratten vangen, ze kunnen je ook bijstaan met preventief beheer van je eigendom.

http://www.limashygienics.be/nl/blog/ratten-bestrijden-in-de-tuin