Ace Magazine
Image default
Dieren

Een samengestelde wedstrijd rijden met je paard

Een samengestelde wedstrijd rijden met je paard

 

Wanneer je concoursen en wedstrijden wilt gaan rijden met je paard of pony, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Er zijn veel regels en voorwaarden waar je aan moet voldoen wil je mee doen aan een wedstrijd. Wat de regels zijn en wat je allemaal nodig hebt wanneer je aan een samengestelde wedstrijd, ook wel eventing of (bos)cross genoemd.

 

De eerste keer een paarden cross rijden

Voor de eerste keer wordt aangeraden om een oefencross te rijden. Een cross is erg zwaar voor ruiter en paard/pony. De cross bestaat uit een parcours door bos, weide en land van ongeveer een kilometer of 3. In de cross staan vaste hindernissen; boomstammen, waterbakken, hekken enzovoorts. Wanneer je voor de eerste keer een samengestelde wedstrijd wilt rijden moet je zeker weten dat je paard ook daadwerkelijk alles durft en kan springen, je kan je voorstellen dat je in de cross met vaste hindernissen geen ongelukken moet krijgen, dit kan namelijk lijden tot ernstig letsel/schade.

In een samengestelde wedstrijd heb je altijd 3 onderdelen:

 • Dressuurproef
 • Spring parcours
 • De (bos)cross

Deze onderdelen moet je rijden in een samengestelde wedstrijd. In het eerste onderdeel: de dressuurproef moet je een proef rijden en hier krijg je punten voor. Deze punten worden uiteindelijk in het eindresultaat mee berekent. Om aan een dressuur proef mee te mogen doen heb je wedstrijdkleding voor het paardrijden nodig. Deze bestaan uit:

 • Wit dekje
 • Witte rijbroek
 • Plastron
 • Haarnetje
 • Wedstrijdjasje
 • Cap
 • Rijlaarzen/jodphurs met chaps
 • Witte handschoenen

Deze producten zijn erg belangrijk, ook moet je je paard invlechten wanneer je een dressuurproef wilt rijden.

Door naar het volgende onderdeel: spring concours. Hierbij heb je ook een aantal dingen nodig: dekje, rijbroek, wedstrijdjasje, cap, peesbeschermers, springsingels, martingaal/borsttuig enzovoorts. In het parcours gaat het erom dat je foutloos (dus geen balkje, weigering, val of dergelijke) bent en binnen de tijd. Het eindresultaat wordt mee berekend in de eindbeoordeling.

 

De paarden cross

De cross wordt gereden nadat je hebt gesprongen. Eerst moet je langs de dierenarts die terplekke is bij de cross. Hier wordt je paard gekeurd en als alles goed is mag je gaan crossen. Dit doen ze zodat de organisatie van de samengestelde wedstrijd zeker weet dat je paard fit genoeg is om te crossen. Voordat je de cross gaat rijden moet je eerst de cross zelf lopen. Dit heeft te maken met de tijd waarin je de cross moet rijden, weet waar je langs moet en welke hindernissen je tegen komt. Dan kun je starten, deelnemers starten om de 2 minuten zodat de ruiters elkaar niet kruizen in de cross. In de cross wordt je beoordeeld door een jury, die bij een hindernis staat, op stijlpunten (hoe je de hindernis aanrijd). Ook wordt gekeken naar hoe snel je de cross rijd, je mag niet te snel finishen maar ook niet te langzaam. Je hebt een bepaalde tijdsbepaling waarin je moet finishen. Doe je dit precies binnen die tijd en heb je de cross foutloos gereden (geen weigering of dergelijke) dan zal je zien dat je eindscore erg hoor is.

 

Benodigdheden voor een paarden cross

Er zijn een aantal dingen verplicht gesteld aan de cross. Deze zijn:

 • Bodyprotector
 • Cap
 • Peesbeschermers
 • Strijklappen
 • Springschoenen
 • Rugnummer

Al deze producten zijn verplicht wanneer je een cross wilt rijden. Een bodyprotector is het belangrijkst; wanneer je een val van het paard maakt en op een vaste hindernis valt loop je erg letsel op. Dit is ook de reden dat de bodyprotector voor het paardrijden verplicht is gesteld. Hele sterke en fijne bodyprotectors zijn de bodyprotectors van SirLancelot. Deze SirLancelot bodyprotectors zijn speciaal ontworpen voor de bewegingsvrijheid van de ruiter en toch de optimale bescherming bieden die je nodig hebt in een cross.

Wanneer je al deze materialen hebt aangeschaft kun je het rijden van een samengestelde wedstrijd voor je paard nog iets aangenamer maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vliegenspray voor paarden. De cross is altijd in een soort bos/weiland, je zal dan ook merken dat dazen en andere insecten actief zijn en je paard tot last zijn.

Ook is voeding voor paarden erg belangrijk. Geef je paard voldoende water en brokken waar extra vitaminen inzitten. Een samengestelde wedstrijd vergt heel veel van je paard/pony en kan alle beetjes energie goed gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om een energie/mineralen spuit te gebruiken.

Op happy horse deal zijn regelmatig acties voor ruiter en paard, wil je altijd op de hoogte blijven van alle acties? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

 

Hieronder een mooie video met beelden van een samengestelde wedstrijd!

https://123ruitersport.nl/paard.html