Ace Magazine
Image default
Dienstverlening

Hoe jij ervoor zorgt dat de lucht goed blijft

Het grootste risico van chemische industrie

We leven in een tijd waarin er steeds meer chemische industrie komt. Dat is niet zo heel verwonderlijke want de consumentenvraag naar chemische producten neemt hand over hand toe. Dat is uiteraard goed voor de economie en de werkgelegenheid. Er is echter ook een situatie waar niet iedere fabrikant gelijk aan denkt. De gassen die vrijkomen bij de productie van de producten zijn uitermate schadelijk. Het personeel wat in de productiehallen aanwezig is moet dan ook altijd zijn voorbereid op een evacuatie. Met goede gasdetectoren kan worden ontdekt of de lucht in de productiehal nog wel goed is. Schadelijke gassen zijn namelijk het grootste risico bij de chemische industrie.

Gevaarlijker dan brand

De meeste producenten die gebruik maken van chemische processen onderschatten het risico van gasvorming. Zij richten zich doorgaans meer op het ontstaan van brand. Brand heeft als ‘voordeel’ dat het direct zichtbaar is. Gasvorming in de lucht bij een storing in het productieproces zal niet vanaf het eerste begin worden waargenomen. Schadelijke gassen die worden ingeademd hebben doorgaans wel direct effect op de werknemers. Luchtwegklachten zullen gelijk zichtbaar worden terwijl niet te traceren is waar deze vandaan komen. Als ondernemer is het dan ook maar goed dat er toezicht wordt gehouden op de detectie van gassen.

Onderhoudsgevoelig

Deze detectoren zijn redelijk onderhoudsgevoelig. Om accuraat te blijven functioneren moet er jaarlijks onderhoud worden gepleegd. Neemt de productie toe en kunnen er meerdere gassen vrijkomen, dan moet worden gekeken of de huidige apparatuur nog wel geschikt is om een veiligheid te garanderen. Het is dan ook goed om dit geregeld te laten monitoren. Dit alles kan je het beste als ondernemer uitbesteden aan de leverancier van de apparatuur zelf. Zodoende weet je dat jij volgens de meest strikte veiligheidseisen werkt terwijl jij je bezig kan houden met ondernemen.