Ace Magazine
Image default
Bedrijven

Wat zijn veiligheidsinformatiebladen?

Als je een bedrijf hebt dat met gevaarlijke stoffen werkt of bij zo’n bedrijf werkt, dan krijg je vroeg of laat te maken met een veiligheidsinformatieblad. Dit is een klein onderdeel van een bedrijf en maakt deel uit van een groter geheel waarbij veiligheid wordt gecommuniceerd en beoefend. Zulke protocollen en informatieve gegevens zijn belangrijk om zowel juridisch een bedrijf veilig te kunnen stellen als het beste voor te hebben met werknemers en leveranciers. Vanwege onder andere het juridische karakter kan een veiligheidsinformatieblad ook wel eens moeilijk te lezen zijn.

Veiligheidsinformatieblad

De Nederlandse afkorting voor veiligheidsinformatieblad is VIB. In het Engels kun je een blad herkennen aan de afkorting MSDS (Material Safety Data Sheet). De leverancier van een gevaarlijke stof is verplicht om bij een eerste levering een veiligheidsinformatieblad te leveren. Ook bij vernieuwingen van het blad of op vraag van de aannemer van een product moet het blad geleverd kunnen worden.

Opvragen

Onder andere in elk Universitair Medisch Ziekenhuis wordt er met gevaarlijke stoffen gewerkt. Deze UMC’s hebben een eigen database waar zo’n 6000 verschillende stoffen in staan. Deze kunnen vanuit het ziekenhuis bekeken worden. Het kan zijn dat bij andere bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken wel iets nodig is om deze informatie te bereiken, door het andere karakter van zo’n bedrijf. Centraal staat echter ook het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Dit is het kenniscentrum van de klinische toxicologie in Nederland.

Andere veiligheid

Alleen een blad met informatie en instructies is natuurlijk niet genoeg. Andere veiligheidsmaatregelen kunnen uiteenlopen van veiligheidsprotocollen in het geval er iets gebeurd tot en met kledingvoorschriften die in acht gediend te worden genomen door werknemers. Een goede veiligheid wordt vooral gecreëerd door duidelijkheid. Als je bijvoorbeeld naar een bouwplaats gaat, dan staat er bij de ingangen als het goed is heel duidelijk vermeld wat er van je verwacht wordt. Denk hierbij aan een veiligheidshelm en reflecterend vest. Het is handig om over deze communicatie na te denken, afhankelijk van wat je wilt communiceren. Niet elke doelgroep is even geschikt om door een VIB heen te kunnen bladeren zonder al te veel moeite. Soms moet je dingen versimpelen om ze te duidelijk te krijgen voor iedereen.

https://www.devibfabriek.nl/veiligheidsinformatiebladen-opstellen/