Ace Magazine
Image default
Bedrijven

Hoe kies je de beste zonnepanelen voor op jouw boot uit?

De ontwikkelingen hebben in de afgelopen jaren niet stilgestaan. Dit is bijvoorbeeld iets wat je bij tal van onderdelen van een boot ziet. Zo is een hedendaagse ankerketting ongekend sterk en is een hedendaags navigatiesysteem onwijs slim. Daarnaast zijn er ook nog compleet nieuwe producten op de markt gekomen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen.

Lange tijd was het alleen gebruikelijk om op een huis zonnepanelen neer te leggen. Tot een paar jaar geleden. Toen kwamen namelijk meerdere merken, zoals SUNBEAM, met slimme zonnepanelen op de proppen. Dit zijn panelen die je op jouw boot neer kunt leggen, waardoor je op het water jouw eigen zonne-energie op kunt wekken. Onwijs handig!

Maar, hoe kies je nou de beste zonnepanelen voor op jouw boot uit? Waar moet je precies op letten bij zonnepanelen op een boot? Op die twee vragen vind je hieronder een compleet antwoord.

Waar wil je de zonnepanelen neerleggen? Allereerst moet je heel goed kijken naar de plaatsing van de zonnepanelen. Wil je deze panelen bijvoorbeeld op het dak van jouw boot neerleggen? Wil je de panelen op een buiskap neerleggen? Of wil je de panelen op een bimini neerleggen? De keuze is aan jou. Tegelijkertijd is de keuze ook afhankelijk van de vormgeving van jouw boot. Ga daarom heel goed na op welke plekken je de panelen eventueel op jouw boot neer kunt leggen.

Wil je flexibele- of traditionele zonnepanelen?

Tevens moet je goed kijken naar het soort zonnepaneel. Je kunt kiezen voor de traditionele zonnepanelen, maar ook voor de flexibele zonnepanelen. Tegenwoordig gaat de voorkeur veelal uit naar de flexibele varianten. Waarom? Omdat die varianten een stuk makkelijker c.q. beter te plaatsen zijn. Zo zijn deze licht en buigzaam, waardoor de montage erg makkelijk is. Bovendien is het mogelijk om deze zonnepanelen nog op jouw boot te verplaatsen.

Volgens velen zijn de flexibele zonnepanelen bovendien een stuk mooier. Het design is een stuk moderner, waardoor de zonnepanelen fraaier op jouw boot staan. Daar hecht je waarschijnlijk ook wel waarde aan, niet waar?

De hoeveelheid zonnepanelen + het vermogen hiervan

Ook moet je goed kijken naar de hoeveelheid panelen die je op jouw boot wenst te hebben. Hierbij moet je uiteraard ook kijken naar het vermogen van de panelen. Heb je voldoende aan een vermogen van 50 tot 100 watt? Of wil je het liefste tussen de 100 en 150 watt tot jouw beschikking hebben? De keuze is volledig aan jou.

Om op dit gebied de juiste keuze te kunnen maken, moet je vooral naar jouw situatie kijken. Wáárvoor wil je de panelen precies gebruiken? En hoe krachtig moeten de panelen daarvoor zijn? Dat zijn eigenlijk de twee belangrijkste vragen waar je goed over na moet denken.

De algehele prijs-kwaliteitsverhouding

Tot slot moet je ook nog goed naar de algehele prijs-kwaliteitsverhouding kijken. Het devies hierbij is om te investeren in goede zonnepanelen. Je kunt ook kiezen voor goedkope zonnepanelen van een C-merk, maar de werking daarvan is een stuk minder goed. Kies daarom voor bijvoorbeeld de zonnepanelen van SUNBEAM. Deze panelen zijn van de gewenste kwaliteit, hebben een prima werking én zijn flexibel. 

Overigens kun je deze uitgave echt als een investering zien. De zonnepanelen wekken duurzame energie op die ook nog eens gratis is. Op het gebied van energiekosten kun je dus de nodige euro’s gaan besparen. De investering voor de zonnepanelen op jouw boot kun je zodoende terugverdienen.

Zijn zonnepanelen op een boot aan te raden?

Ja, absoluut. Je bent bijvoorbeeld niet meer afhankelijk van walstroom. Ook heb je altijd de beschikking over een volle accu én ben je duurzaam bezig. Het feit dat de zonne-energie ook nog eens gratis is, is helemaal super.

https://sailspecials.nl