Ace Magazine
Image default
Bedrijven

Hier moet je rekening mee houden als je een BV gaat oprichten

Ben jij van plan een eigen onderneming te beginnen? Dan kan je voor verschillende rechtsvormen kiezen. De besloten vennootschap (BV) is de rechtsvorm die het meest wordt gekozen door ondernemers. Het grote voordeel van een BV is dat je beperkt aansprakelijk bent. Dit betekent dat schuldeisers van de BV in principe niet bij je privévermogen kunnen komen wanneer je BV eventueel schulden heeft. Jij hoeft in beginsel niet privé voor deze schulden op te draaien. De BV heeft daarnaast nog meer mooie voordelen. Zo straal je met een BV bijvoorbeeld professionaliteit uit, waardoor je aantrekkelijker wordt voor investeerders. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Lees dan snel in deze blog waar je rekening mee moet houden bij het oprichten van een BV, zodat jij succesvol van start kan!

  1. Bereid je goed voor

Heb je besloten dat je een BV wil oprichten? Heel goed! Zorg ervoor dat je een vliegende start maakt door voorbereid te beginnen. Stel van tevoren daarom een goed uitgewerkt ondernemingsplan op. Hier neem je onder andere in op wat je bedrijfsnaam wordt, welke markt je wil betreden, de manier waarop je dit gaat doen en wat het verdienmodel is. Zo krijg je zelf meer inzicht in je motivatie en jouw nieuwe onderneming. Dit maakt jouw kans op succes groter.

  1. Bekijk of het financieel voordelig is om een BV op te richten

De beperkte aansprakelijkheid is voor veel ondernemers de belangrijkste reden waarom ze een BV opstarten. Daarnaast kiezen ondernemers ook voor deze rechtsvorm, omdat het financieel aantrekkelijk is. Vanaf winsten van ongeveer €100.000 à €150.000 per jaar is een BV aantrekkelijker dan een eenmanszaak of vof. Vanaf dat omslagpunt hoef je met een BV namelijk minder belasting af te dragen aan de Belastingdienst.

  1. Hou er rekening mee dat je langs de notaris moet

 Bij het oprichten van een BV is altijd een notaris bij betrokken. De notaris moet jou als oprichter van de BV namelijk identificeren. Via Ligo kan dit identificatieproces zowel fysiek, als via een video call. Op die manier hoef je de deur niet uit! Heeft de notaris je heeft geïdentificeerd? Dan zal hij de oprichtingsakte passeren. Dit betekent dat hij zijn handtekening onder de akte zet en dat jouw BV is opgericht!

  1. Ga na of je een persoonlijke holding wil oprichten

Ben je er klaar voor om een BV op te richten? Overweeg dan ook om een persoonlijke holding op te richten. Jij houdt als ondernemer dan alle aandelen in de holding en de holding houdt alle aandelen in de BV. Dit wordt ook wel de holdingstructuur genoemd. Waarom een holdingstructuur opzetten, denk je wellicht? Hiermee bespaar je ten eerste veel geld. Een holding kan je namelijk wel 25% aan belasting schelen. Daarnaast dek je met een holding risico’s af voor jouw BV. Als je namelijk je bedrijfspand of merkenrecht onderbrengt in de holding, zorg je ervoor dat je die niet kwijtraakt bij een mogelijk faillissement van de BV. Wil je nog meer weten over alle voordelen van de holdingstructuur? Download dan hier de gratis gids van Ligo vol tips.