De verschillende oorzaken van stroomstoringen

De verschillende oorzaken van stroomstoringen

  • mei 11, 2021
  • 0 comments

 

Een stroomstoring kan erg vervelend zijn. Pas als je geen stroom hebt, merk je hoe erg je er afhankelijk van bent. In sommige gevallen ligt de oorzaak van de stroomstoring buiten je huis, bijvoorbeeld als je energieleverancier een stroomstoring heeft. Het komt vaker voor dat de stroomstoring binnen het huis is ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van stroomstoring zijn:

  1. Weerstand in de meterkast

Als de weerstand te hoog wordt, slaan de stoppen eruit. Het nadeel aan deze maatregel is dat de stoppen soms zonder reden eruit slaan. Het is daarom handig als dit het eerste is dat je checkt. Bij de oude meterkasten kunnen de stoppen worden vervangen en bij de moderne meterkasten kan de switch opnieuw worden aangezet. 

  1. Kortsluiting

Als je de switch hebt omgezet of de stop hebt vervangen en de stoppen er weer meteen uitslaan, dan is er waarschijnlijk sprake van kortsluiting in een van de apparaten op deze groep. Controleer de apparaten die op deze groep zitten en test deze op een andere stop. Zo kan je ontdekken welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt. Je kan ook logischerwijs gaan kijken welk apparaat de boosdoener kan zijn. Na een verhuizing is het vaak de wasmachine, omdat die wel eens verkeerd wordt vervoerd.

  1. Blikseminslag

Soms kan het zijn dat de stroom afslaat door een blikseminslag. Het hangt dan af van of er iets is beschadigd en of dit makkelijk herstelbaar is. Het is belangrijk om na een blikseminslag te wachten totdat de bui over is om te controleren of je weer stroom hebt. Check dan de stoppen in de groepenkast en de aardlekschakelaar. Als de stroom dan nog steeds niet werkt, is het tijd om met je energiebedrijf te bellen. 

  1. Aardlekschakelaar 

Als er sprake is van kortsluiting en de weerstand erg hoog wordt dan slaat ook de aardlekschakelaar eruit. Hierdoor heb je geen stroom meer in het hele huis.De aardlekschakelaar is erg belangrijk en daarom is het erg belangrijk om snel de oorzaak van de kortsluiting te vinden. Als je de aardlekschakelaar aanzet zonder te kijken naar de oorzaak, kan dit ervoor zorgen dat een apparaat voor problemen zal blijven zorgen en zelfs brand zal veroorzaken.