Ace Magazine
Image default
Banen en opleidingen

Een rijinstructeur opleiding voor iedereen

Houd je van mensen helpen en auto- of motorrijden? Dan is rijinstructeur misschien wel hét beroep voor jou. Je kan mensen helpen hun rijbewijs te halen, waardoor ze meer vrijheid hebben in hun dagelijks leven. Voor veel mensen is het een heel groot moment wanneer ze hun rijbewijs halen en het is heel mooi als je daar onderdeel van mag zijn. Verder ben je de hele dag met auto’s, motors of andere voertuigen bezig en ben je de hele dag lekker aan het meerijden. Ben je nieuwsgierig naar dit beroep en zou je meer willen weten over de rijinstructeur opleiding? Lees dan snel verder, want in dit artikel zullen we er meer over vertellen!

Wie kan er allemaal een rijinstructeur worden?

Je hebt een diploma nodig om rijinstructeur te worden, je mag dus niet zomaar mensen les gaan geven. Er bestaan speciale opleidingen om rijinstructeur te worden. Als je wil beginnen aan zo’n rijinstructeur opleiding, moet je eerst een vooropleiding hebben gehad. Als je minstens een mbo 3-niveau hebt behaald, mag je meteen beginnen met de rijinstructeur opleiding. Als je dit niet hebt, zijn er gelukkig ook nog andere mogelijkheden om de opleiding te beginnen. Je moet dan een geschiktheidstest afleggen. Deze test kijkt of je de juiste eigenschappen hebt om met de opleiding te beginnen. Zodra je deze haalt kan je, ondanks dat je niet de juiste vooropleiding hebt, toch de opleiding volgen. Er is echter geen minimumleeftijd op met de opleiding te beginnen. Je kan in principe dus zelf nog een beginnend bestuurder zijn om aan de opleiding te starten.

Hoe lang duurt de rijinstructeur opleiding?

Er zijn verschillende opties binnen de opleiding, zodat iedereen op zijn of haar manier de opleiding kan volgen en afronden. Je kan kiezen voor de dagopleiding. Deze duurt 5 maanden en je bent dus overdag bezig met de opleiding. Als je een carrièreswitch wil maken en nog ergens anders aan het werk bent, of om een andere reden niet door de week of overdag kan lessen, is er ook nog een andere optie. Je kan dan de zaterdag- en avondopleiding volgen. Deze duurt iets langer, namelijk 7 maanden, omdat je minder tijd hebt per week. Als je de opleiding helemaal afgerond hebt, krijg je je diploma en kan je bij een rijschool gaan werken. Je kan natuurlijk ook altijd voor jezelf gaan beginnen!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bij een rijinstructeur opleiding zit je niet de hele tijd in een lokaal theorie te bekijken. Je zit natuurlijk ook in de auto. De rijinstructeur opleiding is opgedeeld in enkele verschillende fases waar theorie en praktijk behandeld worden. Verder zal je ook veel stage moeten lopen om met leerlingen te oefenen, zodat je ook hier meteen veel ervaring mee kan opdoen. De stage is meestal pas in de derde fase van de opleiding. Van tevoren leer je dus de theorie en waar je op moet letten. Daarna kan je dit in je stage meteen toepassen in de praktijk.