Wanneer aanhangwagen eigen kenteken

Wanneer aanhangwagen eigen kenteken

  • mei 10, 2021
  • 0 comments

Het is je vast al wel opgevallen, er zijn aanhangwagens met witte kentekenplaten en met gele kentekenplaten. Maar wanneer heeft een aanhangwagen een eigen kenteken nodig? Wanneer een aanhangwagen een hoger toegestaan laadvermogen heeft dan 750 kg dan moet deze zijn voorzien van een eigen kenteken. Dit is dus een geel kenteken. Heeft een aanhangwagen een laadvermogen van 750 kg of minder dan heeft deze geen eigen kenteken nodig maar moet deze zijn uitgerust met een witte plaat. 

Aanhangwagen kenteken aanvragen

Het aanvragen van een kenteken geldt voor aanhangwagens die niet eerder zijn geregistreerd. Het aanvragen van een kentekenbewijs kan bij het RDW. Wanneer je bij het RDW komt met een aanhangwagen voor het aanvragen van een kenteken, moet de aanhanger ook gekeurd worden. De keuring wordt ook uitgevoerd bij het RDW. Voor een caravan gelden dezelfde regels.

Aanhanger zonder kenteken kopen

Wil je een aanhanger kopen zonder een kenteken? Dat kan. Een aanhanger zonder kenteken zijn types met een maximaal bruto laadvermogen van 750 kg. Deze aanhangwagens hebben hetzelfde kenteken als het trekkende voertuig.

Wanneer heeft een aanhanger een eigen kenteken nodig?

Een aanhanger moet altijd voorzien zijn van een eigen kenteken. Dit kan een witte plaat zijn maar ook een gele plaat. Een witte plaat is hetzelfde als het trekkende voertuig. Heeft een aanhangwagen een geel kenteken dan heeft de aanhanger ook een eigen unieke kenteken. 

Kenteken aanhanger overschrijven

Het overschrijven van een aanhanger moet gedaan worden wanneer je een aanhangwagen overneemt van iemand anders. Overschrijven houdt in dat de aanhanger op een andere naam gezet wordt. Aanhangwagens die een witte kentekenplaat hebben hoeven niet worden overgeschreven. 

Aanhanger met kenteken rijbewijs B

Iedere aanhanger moet beschikken over een kenteken. Dit kan een witte of een gele plaat zijn. Ook voor een aanhanger die je mag trekken met een B rijbewijs kan je een eigen kenteken nodig hebben voor je aanhanger. Je mag namelijk met een combinatie rijden die niet zwaarder is dan 3500 kg. Dit kan dus zijn met een 1300 kg aanhangwagen. 

Aanhanger met kenteken verzekeringsplicht

Een aanhangwagen met een eigen kenteken heeft geen verzekeringsplicht. Wanneer je namelijk met je aanhangwagen de weg op gaat is deze mee verzekerd met het trekkende voertuig. Maar wanneer de aanhangwagen ontkoppeld is, is deze niet meer verzekerd. Hiervoor kan je een aparte verzekering afsluiten voor bijvoorbeeld schade of diefstal. Dit geldt voor aanhangwagens met een eigen kenteken maar ook voor aanhangwagens zonder een eigen kenteken. 

Aanhangwagen met kenteken wegenbelasting

Een aanhangwagen is geen gemotoriseerd voertuig. Wegenbelasting geldt alleen voor gemotoriseerde voertuigen, voor een aanhangwagen hoef je dus geen wegenbelasting te betalen. 

Aanhanger keuren

Wanneer je een nieuwe aanhanger koopt hoef je deze niet nog eens te laten keuren. Dit wordt namelijk al gedaan door de fabrikant. Maar koop je een aanhangwagen buiten de EU dan ben je wel verplicht om de aanhanger te laten keuren bij het RDW. 

Rijdt je al een aantal jaren met je aanhanger en voldoet deze niet meer aan alle eisen? Je hoeft een aanhangwagen dan niet te laten herkeuren. Je bent zelf verantwoordelijk voor de staat van je aanhangwagen. Dit geldt voor geremde en ongeremde aanhangwagens.

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/