Ace Magazine
Image default
Zorg

De peuterpubertijd en eten

De peuterpubertijd is een ontwikkeling van een kind die meestal begint rond de leeftijd van 1,5 jaar. Tot een jaar of 3 zit een kind zogenaamd in deze pubertijd. Peuters krijgen in deze fase meer controle over hun lichaam en emoties en willen dan hun onafhankelijkheid graag laten zien. Voor ouders kan dit soms een hele uitdaging zijn, omdat het kind plotseling begint te krijsen midden op straat of in een winkel of omdat het kind simpelweg niet luistert. In deze pubertijd ontdekken kinderen dat ze eten als machtsmiddel kunnen gebruiken.

 

Machtsmiddel

Als het kind iets niet lekker vindt dan zal het kind dit eten weigeren, maar ook dingen die een kind eerder moeiteloos at kan het nu weigeren. Waarom doet het kind dit? Om zichzelf te laten gelden. Ouders willen dan nog al eens de strijd aan gaan met het kind, maar dit kan beter niet gedaan worden. Het kind heeft door dat de ouders boos worden, maar de ouders zijn machteloos. Het kind kan niet gedwongen worden het voedsel op te eten.

 

Fase

Dit is dus een fase van koppigheid en wordt vaak als moeilijk ervaren. Toch is deze fase wel belangrijk. In deze fase wordt de basis gevormd voor een goed en gezond eetgedrag van het kind. Er zijn daar een aantal dingen belangrijk bij. Hou orde en regelmaat, zodat het duidelijk is voor het kind wat er gegeten wordt. Zorg ook dat er aan tafel wordt gegeten, zodat er ook hier regelmaat is. Verder is het belangrijk om variatie in smaak te geven, zo leert het kind meer eten. Ook op de opvang wordt dit gedaan. Bij een opleiding tot pedagogisch medewerker leer je dit bijvoorbeeld.

 

Tips

Om het kind te laten eten zijn er een aantal tips. Zorg ervoor dat het eten er leuk uitziet, op die manier is het interessanter om het te proberen. Laat het kind ook helpen in de keuken. Een kind gaat sneller dingen proeven wanneer het mag helpen. Laat kinderen ook zelf kiezen tussen twee soorten groenten. Als er zelf gekozen is door het kind, dan is de motivatie om te eten ook vaak groter.

https://www.variva.nl/opleidingen/pedagogisch-medewerker-kinderopvang/