Ace Magazine
Image default
Woningen

Waarom dampdoorlatende folie onmisbaar is in de bouw!

Wanneer er een huis wordt gebouwd is een van de belangrijkste dingen het voorkomen dat de constructie last van vochtproblemen krijgt. Naast dat vocht kan leiden tot schade kan het ook nog leiden tot schimmelvorming en zelfs gezondheidsproblemen. Het gebruiken van dampdoorlatende folie is een goede oplossing om deze problemen te voorkomen, daarom is het onmisbaar in de bouw! In dit blog bespreken we wat het is, hoe het werkt, waar het geplaatst wordt en wat de voordelen zijn van dampdoorlatende folie.

Dampdoorlatende folie, wat is het?

Dampdoorlatende folie is een geperforeerd folie, het is gemaakt van het materiaal polypropyleen en is daardoor uitermate geschikt om een gebouw te beschermen tegen vocht. Het materiaal polypropyleen zorgt ervoor dat de isolatie droog blijft en de isolatie goed blijft functioneren. Sommige dampdoorlatende folie worden versterkt door middel van een wapeningsnet, deze versterking voorkomt scheurvorming en hierdoor gaat de dampdoorlatende folie extra lang mee.

De werking van dampdoorlatende folie?

Dampdoorlatende folie werkt op basis van diffusie, wat betekent dat? Diffusie betekent dat het vocht van binnen naar buiten kan verdampen, maar de vocht van buiten daar ook blijft. Dampdoorlatende folie is een geperforeerd folie met hele kleine gaatjes, deze gaatjes zijn net groot genoeg om waterdamp door te laten, maar zijn te klein om waterdruppels van buitenaf door te laten.

Waar wordt dampdoorlatende folie geplaatst?

Dampdoorlatende folie wordt in de meeste gevallen geplaatst onder het dak en bij de gevelbedekking, op de folie staat een blauwe lijn, dat geeft aan dat het aan de koude zijde geplaatst moet worden, dit is aan de buitenzijde van het dak of gevel. In een goed isolatiesysteem kan dampdoorlatende folie niet ontbreken. Bij houten constructies is het ook een uitermate geschikte manier om te isoleren, zo wordt rotting van het hout voorkomen.

 

Voordelen van dampdoorlatende folie

We weten nu al dat bij het isoleren dampdoorlatende folie niet kan ontbreken, hieronder alle voordelen overzichtelijk op een rijtje:

 

  • Het voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming

  • Het behoudt de isolatiewaarde van het gebouw

  • Het verlengt de levensduur van de constructie

  • Het voorkomt rotting bij houten constructies

  • Het verbetert de luchtkwaliteit in het gebouw

  • Door het wapeningsnet gaat het folie extra lang mee


Concluderend is dampdoorlatende folie dus onmisbaar in de bouw, met de voordelen die dampdoorlatende folie allemaal biedt naast dat het vochtproblemen en schimmelvorming voorkomt. Is voor een goed isolatiesysteem van jouw bouwproject dampdoorlatende folie een slimme investering. 

https://vendrigpackaging.com/bouwfolie/946-dampdoorlatende-folie-gewapend-op-rol.html