Ace Magazine
Image default
Woningen

Heb je een vergunning nodig voor een aanbouw?

Stel, je hebt een woning gekocht of al één waar je jaren in woont en je wilt toch meer ruimte creëren. Dan is het goed na te denken over het aanbouwen van ruimte naast het huis, mocht je deze ruimte ook daadwerkelijk hebben. Maar, dit kun je niet in alle gevallen zomaar doen. Soms is daar namelijk een vergunning voor nodig van de gemeente en is het handig te weten dat je met vergunning vaak groter mag aanbouwen dan zonder vergunning. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

Vergunning aanvragen

Een vergunning aanvragen voor een aanbouw van De Aanbouw Expert gaat tijd kosten. Je dient namelijk jouw aanbouwplannen voor te dragen bij de gemeente waar jij woont. Je hebt eerst van hen goedkeuring nodig voordat jij jouw bouwplannen voortzet. Het aanvraagproces gaat wat tijd kosten. De gemeente zal in ongeveer 8 weken een reactie geven op jouw vergunningsverzoek en kan hun besluitlegging nog met 6 weken verlengen mocht dit nodig zijn. Gaat het om een complexe aanvraag aanbouw, dan moet je zeker rekenen op 26 weken alvorens de gemeente een besluit neemt. Het is raadzaam hier rekening mee te houden met de eventuele planning van de aanbouw. Bij het indienen van jou aanbouwplan, moet ook een bouwtekening worden aangeleverd, zodat de gemeente kan zien wat de exacte bouwplannen zijn. Naast de tijd die het met zich meebrengt, dien je ook rekening te houden met extra te maken kosten die jij aan de gemeente moet betalen voor jouw verzoek en het honoreren daarvan. Het gaat vaak om 2% van de gemaakte kosten voor aanbouw die je aan de gemeente betaald. Dit verschilt uiteraard per gemeente, waardoor het goed is hiernaar te informeren.

Regelgeving

Vergunningsvrij aanbouwen is mogelijk, maar dan moet je aan bepaalde regels voldoen die bij de gemeente op te vragen zijn. Het is altijd verstandig met de gemeente te overleggen, alvorens je iets wilt aanbouwen en het achter gezien niet had gemogen en je het af moet breken. Bij aanbouw zonder vergunning gaat het vaak om kleine bijgebouwen, zoals een schuurtje of tuinhuisje. Over het algemeen geldt dat je een vergunning nodig hebt als je maximaal 2,5 meter wilt uitbouwen, maximaal 4 meter hoog bouwt, maximaal 30 centimeter boven de vloer van de kamer in huis op jouw eerste verdieping wilt bouwen en je niet hoger bouwt dan dat jouw woning is qua hoogte. Dus niet dat je iets wilt aanbouwen dat hoger uitkomt dan jouw woning. Zoals je leest, zijn er veel regels om aan te houden. Mocht je het anders willen regelen, dan kun je altijd De Aanbouw Expert inhuren. Dit is de aannemer die je kan helpen met jouw wensen en behoeften en helpt jou door de regelgeving heen.

Expertise in huis halen

Het kan prettig zijn dat je hulp krijgt bij het aanbouwen van jouw woning. De Aanbouw Expert kan je hierbij goed helpen, door met je mee te denken en te adviseren en je laten zien hoe de aanbouw eruit komt te zien en hoe je alles kunt regelen met de gemeente.