Ace Magazine
Image default
Winkelen

Hoe zit het met secundaire arbeidsvoorwaarden?

Wanneer je in dienst gaat bij een nieuwe werkgever is het goed om tijdens het sollicitatiegesprek te vragen naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Indien deze voorwaarden niet essentieel zijn voor het werk zal de werkgever er niet over beginnen. Het is daarom goed om zelf op de hoogte te zijn van deze voorwaarden en te weten waar je recht op hebt. Maar wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden nou eigenlijk en welke voorwaarden komen het meest voor? 

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Voordat we ingaan op de secundaire arbeidsvoorwaarden is het goed om te weten wat de primaire voorwaarden zijn. Wanneer je in dienst bent bij een bedrijf dan staat daar natuurlijk een vergoeding tegenover; het salaris en eventueel reiskostenvergoeding, pensioenregeling, vakantiegeld en natuurlijk de werktijden. Deze primaire voorwaarden worden vaak al besproken in het eerste of tweede sollicitatiegesprek. Er is vaak ruimte voor onderhandeling over de werktijden en het salaris maar er is ook ruimte om te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hieronder vallen een dertiende maand, telefoon of laptop van de zaak of een zakelijke lease auto. Het zijn zoals de naam al zegt secundaire voorwaarden/ spullen die het werk aantrekkelijker of makkelijker maken. 

Zoals eerder benoemd zijn sommige secundaire arbeidsvoorwaarden standaard inbegrepen bij de baan. Vaak krijgen accountants, accountmanagers of andere zakelijke functies een laptop en telefoon van de zaak. Bij grote internationale bedrijven mogen de werknemers vaak nog kiezen wat voor laptop of telefoon zij graag willen. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat er goed omgegaan wordt met de spullen van de zaak en kan je ook vragen om een beschermhoesje voor de telefoon en een laptoptas 17 inch en eventueel een verzekering. Bij de kleinere bedrijven zit een laptop en een telefoon niet altijd inbegrepen. Wel is het mogelijk om erna te vragen als je denkt dat je het nodig hebt. 

De meest voorkomende arbeidsvoorwaarden

We hebben hierboven al even een aantal voorwaarden beschreven zoals een telefoon, laptop of een vervoermiddel van de zaak. In deze alinea gaan we dieper in op deze secundaire arbeidsvoorwaarden en welke voordelen en risico’s erbij komen:

Vervoermiddel

Veel bedrijven bieden de werknemers een vervoermiddel aan: auto, fiets of een zakelijke OV kaart. Werknemers die voor hun werk veel naar klanten moeten reizen, kunnen kiezen voor een zakelijke lease auto. Het merk auto hangt vaak van het bedrijf en de functie af. Hoe hoger de functie hoe mooier de auto. Een zakelijke lease auto heeft vele voordelen omdat het vaak vele malen goedkoper is dan wanneer je een auto zelf koopt. Ook krijg je vaak een tankpas en een verzekering erbij. 

Laptop

Zeker nu de meeste werknemers thuiswerken door Corona, is het gebruikelijk om een laptop van het bedrijf te krijgen. Het is namelijk niet professioneel of fijn om te werken op je privé laptop. Wanneer dit wel het geval is, kan je altijd in gesprek met de werkgever over het verkrijgen van een laptop. Mocht je veel reizen naar klanten en je laptop nodig hebben? Dan kan je zelfs vragen voor een aktetas of een laptop tas om je laptop in te doen. De werkgever heeft namelijk ook liever niet dat je met een rugzak naar de klant gaat.