Ace Magazine
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is precies het verschil tussen een overkapping, tuinkamer, serre?

Vindt u het ook verwarrend als mensen termen als serre, overkapping en tuinkamer door elkaar gebruiken? Wij vertellen u wat er allemaal bij komt kijken en helpen u beslissen welke optie voor uw situatie het meest zinvol is. Er zijn veel overeenkomsten, maar er zijn ook belangrijke verschillen: of het vast of los van de woning staat, wat het doel ervan is en in hoeverre het een permanent bouwwerk wordt. Bezoek de Gouden Hamer Overkappingen als u geïnteresseerd bent in de aanschaf van een tuinkamer, serre of terrasoverkapping.

Is het een deel van het huis of niet?

Een tuinkamer staat los van de rest van het huis. Hij heeft een eigen fundering, een vloer en een verwarmingssysteem, maar niet dat van het hoofdgebouw. Ook al loopt u vanaf de buitendeur van het huis zo uw tuinkamer in en lijkt het alsof het een extra kamer is, wat u zich niet realiseert is dat deze ruimte nooit deel heeft uitgemaakt van uw eigenlijke huis.

Een serre hoeft dus niet te voldoen aan een energieprestatienorm (EPC), heeft geen hoogtebeperkingen voor de deuren, enzovoort. Het is gewoon een kamer die via uw tuin in verbinding staat met het buitenleven, terwijl een tuinkamer aan uw huis kan vastzitten of vrijstaand kan zijn en zich in een ander gebouw kan bevinden.

Verwarmd of niet verwarmd

U moet er rekening mee houden dat een tuinkamer geen serre is en dus minder verwarmd wordt. Zet de verwarming alleen aan als het nodig is, bijvoorbeeld ’s avonds of tijdens koude middagen. Als u uw ruimte de hele dag warm wilt hebben, overweeg dan een volledig aparte serre te maken in plaats van er een aan uw tuinkamer toe te voegen!

Voor de verwarming van de tuinkamer is een pelletkachel aan te bevelen. Ze zijn goedkoop en warmen snel op nadat ze zijn aangezet – een gezellige manier om het huis comfortabel te houden als de temperaturen buiten dalen. Bij de aankoop van een pelletkachel moet u rekening houden met de capaciteit van uw ruimte en het beoogde gebruik ervan – bijvoorbeeld om een extra grote ruimte te verwarmen (zoals een woning of een serre). Voor incidentele verwarming is het aan te raden uw dak en vloer te isoleren. Dat laatste kan alleen via een geïsoleerde betonvloer omdat u te maken heeft met de koude drempel van uw buitendeur. De doeltreffendheid van muurisolatie hangt af van het ontwerp van de tuinkamer.

Glaswanden of glasschuifwanden

Glazen wanden of glazen schuifdeuren zijn een geweldige aanvulling op elke tuinkamer. Een goed gemaakte paneeldeur kan fungeren als de perfecte buffer tussen uw huis en de kou, zelfs als u geen centrale verwarming hebt. In de herfst houdt u wat van die kou buiten in combinatie met tochtstrips tussen glaspanelen; voor u het weet is het buiten warm genoeg om zonnestralen door uw ramen te laten dringen – en dat alles zonder dat u van binnenuit hoeft te bewegen! U kunt de glazen wanden of glazen schuifwanden van uw tuinkamer op warme dagen openzetten, zodat deze deel gaat uitmaken van uw leefruimte. Het is fijn om een zacht briesje te voelen terwijl u er werkt!

Waar kiest u dus voor?

Tuinkamers en serres lijken op elkaar omdat ze beide de leefruimte van een woning vergroten. Een verschil is dat tuinkamers gemakkelijk toegankelijk zijn via een buitendeur, terwijl serres vaak via de hoofdingang van het huis moeten worden betreden. Wilt u een ruimte die warm blijft, zoals uw huis, dan is de aanschaf van een serre in deze situatie de juiste keuze.

Het verschil tussen een tuinkamer en een overkapping

Een overkapping aan huis bestaat uit een dak ondersteund door palen of muren om mensen of dingen te beschermen tegen regen, zonlicht enz. Een overkapping wordt meestal gedefinieerd als een dak met minstens één wand die naar buiten toe open is. Anders wordt het beschouwd als een uitbreiding van uw huis en moet het een tuinkamer of wintertuin worden genoemd. Een tuinkamer is in veel opzichten bijna een deel van het huis. Alle muren hebben zijkanten, of ze nu van glas zijn of niet. Bij een overkapping is echter altijd één zijde open. Omdat hij niet verwarmd wordt, biedt een overkapping niet hetzelfde comfort als een tuinkamer.

https://www.goudenhameroverkappingen.nl/